Albanija: Trojica muškaraca oružjem prijetila novinarskoj ekipi

Albanija: Trojica muškaraca oružjem prijetila novinarskoj ekipi i pucali u njihov dron

Albanija: Trojica muškaraca oružjem prijetila novinarskoj ekipi

Ovo je jedan od najozbiljnijih slučajeva napada na medijske ekipe u Albaniji posljednjih godina.
 
foto: Pixabay
 
Novinari istraživačke TV emisije „Fiks Fare“ fizički su napadnuti 8. februara dok su snimali ilegalno vađenje rude na rijeci Zez u selu Nikel koje se nalazi u zapadnoj Albaniji, javila je 10. februara mreža SafeJournalists.
 
Prema saopštenju mreže, pucano je na dron koji pripada novinarima, a trojica muškaraca sa oružjem su prijetila ekipi koja je snimala samo nekoliko metara odatle. Prišao im je maskirani muškarac koji je pokušavao da uzme kameru sa snimkom i fizički napao ekipu, prijeteći im više od 30 minuta. Iako su uspjeli da pobjegnu, članovi ekipe su više od 50 minuta čekali policijsku patrolu da interveniše.
 
Predsjednik Republike Albanije Bajram Begaj u zvaničnom saopštenju najoštrije je osudio ovo ozbiljno nasilje nad medijskim radnicima i poručio da u potpunosti podržava emisiju „Fiks Fare“ u misiji, hrabrosti i profesionalizmu.
 
Također, regulatorno tijelo za audiovizuelne medije osudilo je napad, navodeći da se njime ugrožavaju sloboda govora i bezbjednost novinara. Državna policija je 9. februara potvrdila da su počele istrage i da je „materijal za ovaj slučaj proslijeđen Tužilaštvu na dalje postupanje“, navodi se u zvaničnom saopštenju povodom napada. Dvije osobe identifikovane kao počinioci su pod istragom, ali još nisu uhapšene. Stavljene su na policijsku potjernicu.
 
SafeJournalists mreža smatra fizičko nasilje koje uključuje upotrebu vatrenog oružja za prijetnje neprihvatljivim i ozbiljnim narušavanjem bezbjednosti novinara i medijskih radnika. Traže hitnu istragu, privođenje počinilaca pravdi i osiguravanje bezbjednosti novinara prilikom izvještavanja sa terena.
 
SafeJournalists podsjeća da ovo nije prvi napad na novinare Fiks Fare. U martu 2022. SafeJournalists mreža reagovala je povodom napada kompanije Obital na snimateljsku ekipu u Suktu u Draču.
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.