U Albaniji napadnut novinar i njegova supruga

Napadnut novinar i njegova supruga u Albaniji

U Albaniji napadnut novinar i njegova supruga

Elvis Hila zbog napada dobio prelome te zajedno sa suprugom završio u bolnici.
 
foto: Instagram / Elvis Hila
 
Dvije osobe fizički su napale novinara Report TV-a Elvisa Hilu i njegovu suprugu u srijedu 25. januara u Leži u Abaniji, javlja Mreža SafeJournalists.

Elvisa Hilu i njegovu suprugu Beneretu su, kako dodaju u saopštenju, nakon što je izvještavao za Report TV i shkiptarja.com o sudskoj odluci u Leži, dvije osobe fizički napale. Novinar je zbog nasilja dobio prelome, a njegovu suprugu su napadači udarili u glavu dok je pokušavala da interveniše i podigne telefon koji je pao usljed napada. Elvis Hila je sa suprugom otišao u bolnicu, nakon čega su incident prijavili policiji.

Policija je reagovala na napad, a specijalisti za istraživanje zločina Policijske stanice Leže raspisali su potragu za dvojicom napadača.
 
SafeJournalists navodi da ovo nije prvi put da je Hila izložen napadima zbog svog novinarskog rada. SafeJournalist mreža reagovala je 2020. na nezakonito pritvaranje Elvisa Hile kojeg je pritvorila policija.
 
„Ovo je veoma ozbiljan slučaj napada na lokalnog novinara, a sve pogoršava i činjenica da je njegova supruga žrtva. Ovo je takođe pokazatelj teškoća sa kojima se novinari suočavaju kada izvještavaju o kriminalu ili organizovanom kriminalu. S druge strane, cijeni se brza reakcija vlasti i javna solidarnost i podrška Elvisu Hili”, izjavila je Blerjana Bino, predstavnica SafeJournalists mreže iz Albanije.
 
SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, osuđuje ovaj slučaj i poziva nadležne organe da temeljno istraže incident i privedu počinioce pravdi. Takođe pozivaju nadležne organe da obezbijede sigurnost novinara.
 
Dodaju da će obavijestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovim slučajevima te naglašavaju da je svaki napad na novinare napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana. 
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.