Cyber napadi na portale u Albaniji nakon pisanja o gradonačelniku Tirane

ggg

Cyber napadi na portale u Albaniji nakon pisanja o gradonačelniku Tirane

Portali su izvještavali o aferi u kojoj je u glavnoj ulozi gradonačelnik Tirane.
 
foto: pixabay
 
Više online medija u Albaniji prijavili su cyber napade nakon što su svi objavili isti snimak u kome je glavni akter gradonačelnik Tirane Erion Veliaj koji, kako navode iz organizacije Media Freedom Rapid Response (MFRR), pokušava da utiče na predstojeće glasanje za direktora Albanske nogometne federacije u korist svog kandidata.
 
Prema pisanju organizacije Safe Journalists, portali koji su bili pod cyber napadima tvrde da ih je naredio upravo gradonačelnik Tirane Erion Veliaj.
 
Veliaj u pomenutom snimku navodno prijeti članovima odbora Albanske fudbalske federacije u želji da određena osoba bude postavljena za njihovog čelnika. Gradonačelnik Tirane je priznao autentičnost snimka, ali nije komentarisao napade na portale.
 
O ovome slučaju reagovali su iz organizacije Media Freedom Rapid Response te pozvali na brzu i efikasnu istragu ovih cyber napada. 
 
“Cyber napadi na novinske kuće za koje se vjeruje da su povezani s njihovim izvještavanjem o gradonačelniku Tirane Erionu Veliaju doprinose postojećim izazovima za slobodu medija u zemlji”, kazali su iz MFRR.
 
Istakli su i da DDoS napadi predstavljaju značajnu prijetnju slobodi medija jer onemogućavaju širenje informacija, što rezultira direktnom cenzurom i povećava finansijske pritiske na pogođene medije. 
 
Među napadnutim medijima bili su i RTV Ora, Lapsi.al, Doja.al, Syri.net, Maska.al, Gijotina.al, Faktor.al i SportEkspress.
 
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.