Egipatske vlasti hapse blogere

Egipatske vlasti hapse blogere

Egipatske vlasti hapse blogere

Nakon novinara, egipatske vlasti počele su hapsiti i blogere zbog javnih iznošenja stavova koje vlada ne podržava.
 
Foto: Pixabay
 
Posljednji među uhapšenim blogerima u Egiptu je Shadi Abu Zeid, bloger koji je snimao satirične videouratke. Abu Zeid je bio dio tima “Abla Fahita” popularne humoristične TV emisije koju je vlada nedavno zabranila, pišu Reporteri bez granica.
 
Početkom maja, uhapšen je i bloger Sherif Gaber pod optužnicom da je zagovarao ateizam. U pritvoru se već duže od mjesec nalazi i Mohamed Radwan Mohamed, bloger poznat kao “Mohamed Oxygen”. Njegovi intervjui sa građanima i poznatim ličnostima o političkim i društvenim problemima doprli su do velikog broja pratilaca na Facebooku i Twitteru.
 
“Blogovi, intervjui sa ljudima na ulici, humor, iskazivanje nepoštivanja, nisu teroristički činovi, pa se postavlja pitanje kako egipatski zvaničnici mogu objasniti hapšenja ovih blogera osim da su bili vođeni željom da kontrolišu ne samo vijesti i informacije, nego i stavove”, izjavili su iz organizacije Reporteri bez granica.
 
Najmanje 35 novinara, građana-novinara i blogera trenutno se nalaze u pritvoru u Egiptu. Prema Indeksu medijskih sloboda, Egipat zauzima 161. mjesto od ukupno 180 zemalja na listi.

___
Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.