Egipat: Hapšenje i mučenje novinara

Egipat: Hapšenje i mučenje novinara

Egipat: Hapšenje i mučenje novinara

Tri egipatska novinara nalaze se u pritvoru zbog optužbi da su širili lažne informacije i podsticali terorizam.
 
Foto: Flickr
 
Novinari Hamdy Mokhtar, Mohamed Hassan i Osama al-Bishbishi pretučeni su i podvrgnuti električnim šokovima, izjavio je za medije advokat novinara koji su uhapšeni u Kairu krajem septembra.
 
Novinari su uhapšeni dok su provodili intervjue sa građanima na ulicama Kaira jer navodno nisu imali potrebnu dozvolu za snimanje. Njihov advokat je izjavio kako su novinari optuženi zbog "korištenja uređaja za snimanje u cilju širenja lažnih informacija putem televizijskih kanala u Turskoj i slanju negativne slike o Egiptu", navodi se na stranici Međunarodne federacije novinara.
 
"Egipatski zvaničnici moraju prestati sa kršenjem zakona jer hapse novinare koji samo rade svoj posao. Njihovo kršenje ustavnih garancija za individualne slobode i prava na pravedan pravni postupak ne može se tolerisati i mora biti zaustavljeno, a naše kolege moraju biti oslobođene odmah", izjavio je predsjednik Međunarodne federacije novinara, Philippe Leruth.
 
Pet godina nakon egipatske revolucije, rad novinara u toj zemlji je znatno otežan jer vlada ciljano pokušava kontrolisati novinare i ugušiti medijske slobode. Egipat se trenutno nalazi na 159. mjestu od ukupno 180 zemalja prema Indeksu medijskih sloboda.
 
Izvor: IFJ