Egipat: Smrtna kazna za tri novinara

Egipat: Smrtna kazna za tri novinara

Egipat: Smrtna kazna za tri novinara

Egipatski sud odredio je smrtne kazne za šest osoba, među kojima su i tri novinara.
 
Foto: Pixabay
 
Egipatski sud dao je preporuku smrtne kazne za novinare Al Jazeere Ibrahima Hilala i Alaaa Sablana, kao i za novinara Asmaaa Al Khateeba, reportera mreže Rassd.
 
Novinari su optuženi da su ugrozili nacionalnu sigurnost zbog odavanja državnih tajni Kataru. Prema tvrdnjama tužilaca, optuženi su bili umiješani u curenje informacija iz osjetljivih dokumenata koji su predstavljali vojne tajne.
 
"Kao jedan od osuđenih danas, reći ću da nisam iznenađen. Jesam šokiran jer od egipatskog režima nisam očekivao toliko drskosti i nedosljednosti. Međutim, nisam iznenađen. Čak sam ponosan i počastvovan zato što sam se našao među stotinama, možda i hiljadama nevinih osoba, koje pate pod tim režimom", izjavio je novinar Ibrahim Helal, nakon izricanja presude.
 

U saopćenju koje je Al Jazeera dala povodom presude navodi se kako korištenje ustanove poput egipatskog sudstva u svrhu zastrašivanja novinara i upućivanje prijetnji smrću novinarima umjesto rada na uspostavi pravde, ne bi smjelo biti prešućeno kod arapskih i međunarodnih novinarskih udruženja, kao i kod međunarodne zajednice.

Reagovao je i Međunarodni Institut za štampu koji je pozvao egipatske zvaničnike da ne odobre kazne.
 
"Apeliramo na egipatske zvaničnike da ne odobre ili traže provođenje ovih kazni i pozivamo druge zemlje da ih ne ispoštuju. Novinarstvo nije zločin i novinari se ne bi smjeli suočavati sa zlostavljanjem, uznemiravanjem ili zastrašivanjem, a još manje sa prijetnjom sankcije države kroz egzekuciju", izjavio je Steven M. Ellis, direktor za zagovaranje i komunikacije te organizacije.
 
Konačna odluka bit će poznata 18. juna.