Egipat: Novinari Al Jazeere osuđeni na tri godine zatvora

Egipat: Novinari Al Jazeere osuđeni na tri godine zatvora

Egipat: Novinari Al Jazeere osuđeni na tri godine zatvora

Egipćanin Baher Mohamed, Kanađanin Mohamed Fahmy i Australijanac Peter Greste su proglašeni krivim i osuđeni na tri godine zatvora zbog optužbi za širenje lažnih vijesti i podršku organizaciji Muslimanska braća, koju egipatska vlada smatra terorističkom. Australijanac Peter Greste je ovaj put osuđen u odsustvu budući da je početkom godine deportovan u Australiju. 
 
Vijest o rezultatima ponovljenog suđenja izazvala je burne reakcije u medijskim krugovima i među predstavnicima organizacija za zaštitu ljudskih prava. Glasnogovornik UN Komisije za ljudska prava, Princ Zeid bin Raad, kaže: "Veoma smo uznemireni viješću o ove tri presude i dodatnom pritisku koji one kreiraju za novinare u Egiptu, koji samo pokušavaju da rade svoj posao." 
 
Advokatica jednog od osuđenih, Amal Clooney, pozvala je predsjednika Egipta na oprost kazne i rekla da bi takav potez pokazao da novinari nisu počinili nikakav zločin. "Ova presuda šalje veoma opasnu poruku, da novinari mogu biti poslani u zatvor ako jednostavno rade svoj posao i da postoje sudije koje će dopustiti da njihovi sudovi postanu političke alatke", kaže Clooney.
 
Trojica novinara Al Jazeere uhapšena su u decembru 2013, nakon čega su proglašeni krivim i osuđeni na sedam godina zatvora. Egipatski vrhovni sud naredio je ponovljeno suđenje u januaru 2015. Al Jazeera odbacuje optužbe o širenju lažnih vijesti i zahtijeva bezuvjetno puštanje na slobodu. Novinari i medijske kuće kao i aktivisti iz cijeloga svijeta nastavljaju da podržavaju osuđene novinare i pod hashtagom #FreeAJstaff traže njihovo oslobađanje.