Podrška za Novosti

Podrška za Novosti

Podrška za Novosti

Medijski eksperti iz regije obratili su se javnosti saopćenjem u kojem izražavaju svoje neslaganje zbog poziva hrvatske udruge "U ime obitelji" da se ukine financijska pomoć tjedniku Novosti. Saopćenje prenosimo u cjelosti.
 
"Pozive udruge 'U ime obitelji' u Hrvatskoj da se ukine financijska potpora tjedniku Novosti iz sredstava namijenjenih radu manjinskih medija u Hrvatskoj smatramo štetnim ne samo za postignutu razinu demokratskog sustava zaštite manjina u Hrvatskoj, nego i za poštovanje slobode novinarskog i uredničkog izražavanja u manjinskim medijima.
 
Tjednik Novosti, čiji je izdavač Srpsko narodno vijeće u Hrvatskoj, pozitivan je primjer manjinskog medija koji prati i raspravlja o svim društvenim i političkim pitanjima važnim za cijelu državu te istovremeno osvjetljavala položaj i događanja u manjinskoj zajednici. Na taj način doprinosi razumijevanju uzajamnosti tih odnosa i događaja. Kada objedinjuje ta dva aspekta svog sadržaja, tjednik Novosti podstiče zainteresiranost šireg čitateljstva za teme iz života srpske zajednice u Hrvatskoj, a istovremeno čitateljima, pripadnicima te zajednice, omogućava sagledavanje šire slike društva i politike u Hrvatskoj, pogled izvan ograda i izoliranosti teme posebnog položaja te manjinske zajednice.
 
Izdavanje manjinskih medija koji prate samo događanja u manjinskoj zajednici i šire svijest o kulturnoj tradiciji i folkloru te zajednice također je legitiman model, no koncept tjednika Novosti na tragu je dragocjenih pokušaja iznalaženja integrativnih rješenja koja kroz manjinski medij i uz pomoć javnih sredstava namijenjenih manjinskoj zajednici kvalitetno i analitičko novinarstvo stavljaju u službu uzajamne emancipacije građana većinskih i manjinskih zajednica.
 
Novosti su jedan od medija koji je u istraživanjima Opservatorija medija u jugoistočnoj Evropi, regionalnog projekta kojeg je u razdoblju između 2012. i 2016. godine financirala Evropska unija, ocijenjen kao rijedak pozitivan primjer slobodnog i kritičkog novinarstva kojeg svojim demokratskim odnosom i razumijevanjem uloge medija omogućava izdavač te primjer neprofitnog rada kojeg omogućava dobar model sufinanciranja manjinskih medija u Hrvatskoj iz javnih sredstava. Novosti su izdvojene kao jedan od dobrih primjera u nizu napora koje ulažu medijske zajednice i vlade u cijeloj Evropi za očuvanje kvalitenog novinarstva i uspostavljanje alternativnih modela financiranja, uključujući i mehanizme financiranja iz javnih sredstava. Priznanje Novostima zbog takvog djelovanja izraženo je na više regionalnih i međunarodnih skupova.
 
Zato su Novosti ponos Hrvatske, bar za nas koji se niz godina zalažemo za slobodu i integritet medija u državama jugoistočne Evrope i Evropske unije.
 
A propisivanje manjinskom ili bilo kojem drugom mediju kakve naslovne stranice smije imati te određivati mu smije li koristiti oštre, kritičke ili satiričke izraze u svom novinarskom i uredničkom pristupu ako želi primati javna sredstva za svoj rad predstavlja prijetnju sustavu vrijednosti demokratskog društva. Vjerujemo da će kao takvo naići na odbijanje i osudu demokratskih institucija u Hrvatskoj."
 
Dr. Sandra Bašić Hrvatin, sveučilišna profesorica, Ljubljana
Boro Kontić, direktor Mediacentra, Sarajevo
Dr. Dubravka Valić Nedeljković, sveučilišna profesorica, predsjednica savjeta Novosadske novinarske škole, Novi Sad
Mag. Brankica Petković, istraživačica medija, Mirovni intitut, Ljubljana
Tihomir Loza, direktor Mreže za profesionalizaciju medija u jugoistočnoj Evropi
Luka Zanoni i Marzia Bona, urednici, Osservatorio Balcani e Caucaso, Rovereto
 
Reagovalo je i Hrvatsko novinarsko društvo koje je u saopćenju za medije poručilo da je upravo optužba "U ime obitelji" da "Novosti" šire mržnju prema Hrvatima - huškanje i širenje mržnje.