Hrvatski mediji pod "desantom na Drvar": Tko je sljedeći?

Hrvatski mediji pod "desantom na Drvar": Ko je sljedeći?

Hrvatski mediji pod "desantom na Drvar": Tko je sljedeći?

Novoustoličena ultrakonzervativna vlast slobodnu javnost smatra nekom vrstom pobunjene bande koju treba pacificirati eliminacijom njezina "glavnog štaba" - medija. A da je ta operacija upravo u punom jeku, svjedoči i to da je predsjednica Vijeća za elektroničke medije Mirjana Rakić podnijela neopozivu ostavku.

Foto: cc/suradnik13

"To nije desant na medije, nego desant na Drvar" - tom je rečenicom hrvatski ministar kulture Zlatko Hasanbegović uzvratio na prigovor civilnih aktivista, koji su čistku u novinarstvu, koja upravo traje, komentirali tvrdnjom da vlast provodi "desant na medije".

Namjerno ili ne, Hasanbegović je tom primjedbom naznačio kontekst koji analitičarima nije promaknuo: da nova vlast u Zagrebu sebe doživljava kao napadača, a medije kao napadnute u današnjoj verziji desanta kojim su probrani Hitlerovi padobranci 25. svibnja 1943. pokušali uništiti partizanski glavni štab, smješten u Drvaru.

Drugim riječima, novoustoličena ultrakonzervativna vlast slobodnu javnost smatra nekom vrstom pobunjene bande koju treba pacificirati eliminacijom njezina "glavnog štaba" - medija. A da je ta operacija upravo u punom jeku, svjedoči i današnja vijest, da je predsjednica Vijeća za elektroničke medije Mirjana Rakić podnijela neopozivu ostavku.

Smjene na HRT-u

Nakon što je potpredsjednik vlade i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice, HDZ, Tomislav Karamarko polovinom veljače najavio da će "biti promjena na Hrvatskoj televiziji", i to zato što "nas lažu i čine luđacima zato što smo domoljubi", 4. ožujka Sabor je smijenio glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije, HRT, Gorana Radmana.

Formalni razlog za smjenu podnio je Nadzorni odbor HRT-a, ustvrdivši kako je Radman prekršio Zakon o HRT-u, jer nije vodio odvojeno knjigovodstvo za javne i komercijalne prihode.

Radman je najavio pravnu borbu, ali u parlamentu nitko ga nije branio: smjena je izglasana uvjerljivom većinom, sa samo četiri glasa protiv. Prosvjedovale su tek udruge za ljudska prava, ali ne zbog Radmana osobno, nego zbog načina kojim je parlamentarna većina smijenila glavnog ravnatelja javnog servisa.

Koalicija civilnih udruga Platforma 112 tu je smjenu nazvala "blitzkriegom protiv medijskog pluralizma", kojim "parlamentarna većina potvrđuje da ne podržava misiju HRT-a: promicanje temelja demokracije i civilnog društva, poštivanje različitosti, poticanje tolerancije, promicanje znanja i obrazovanja".

Radmana je zamijenio Siniša Kovačić, televizijski voditelj dnevnika i vijesti, i predsjednik nedavno osnovanog udruženja "Hrvatski novinari i publicisti" - HNIP - koje u svemu podržava novu vlast, optužujući instituciju Hrvatskoga novinarskog društva, HND, osnovanu 1910. godine, da promiče ljevičarske i nenarodne interese. Glavni tajnik HNIP-a je Marko Jurič, televizijski voditelj zbog čijeg je govora mržnje protiv Srba lokalnoj televiziji Z1 u siječnju na tri dana zabranjen rad.

U prvome tjednu mandata - privremenog, jer je imenovan vršiteljem dužnosti na šest mjeseci - Kovačić je smijenio ključne urednike na HTV-u, postavivši, među ostalim, za rukovoditeljicu Informativnoga servisa novinarku Katarinu Periša-Čakarun, čija je karijera nedavno obogaćena fotografijom u drugarskom zagrljaju s Tomislavom Karamarkom.

Najviše nezadovoljstva izazvala je smjena Deana Šoše, urednika Trećeg programa HTV-a, koji se, otkad je 2012. pokrenut, istaknuo kao prvorazredan izvor kvalitetnih umjetničkih emisija najvišeg dometa. Protiv Šošine smjene prosvjedovalo je Hrvatsko društvo filmskih redatelja te inicijativa Kulturnjaci2016, više od četiri tisuće umjetnika i građana koji zahtijevaju smjenu ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

Raspuštanje Vijeća za elektroničke medije

Šest dana nakon smjene glavnog ravnatelja HRT-a, 10. ožujka, vlada je, na prijedlog ministra kulture, odbacila godišnje izvješće Vijeća za elektroničke medije te zatražila raspuštanje tog regulatornog tijela koje dodjeljuje koncesije i nadzire zakonitost rada elektroničkih medija.

Objašnjavajući svoj zahtjev za raspuštanjem vijeća, ministar Hasanbegović je ustvrdio kako u izvješću "ne postoje potpuni podaci da su vijeće i Agencija za elektroničke mdije ispunili zakonske obveze i obveze iz programa rada". Vijeće je u priopćenju argumentiralo svoj odgovor na te tvrdnje, ali bilo je već kasno - vlada je izvješće odbacila, i sada se čeka konačna odluka parlamenta.

No parlament je preduhitrila predsjednica Vijeća, Mirjana Rakić, podnijevši "zbog političkog pritiska", neopozivu ostavku.

"Sav pritisak se od samog početka koncentrirao na mene. Nakon dva mjeseca sad mi je i previše i kao osobi, profesionalcu i čovjeku koji ima svoj integritet", poručila je Rakić.

Predsjednik HND-a Saša Leković osudio je vladin prijedlog raspuštanja vijeća, ocjenjujući ga "novim korakom ka potpunoj političkoj kontroli medija i novim napadom vladajućih na neovisnost medija institucionalnim silovanjem procedure i zakona".

Takvi potezi vlasti, naglasio je Leković, "na tragu su izjave čelnika HDZ-a Tomislava Karamarka iz svibnja 2015. da će kada HDZ dođe na vlast, građani moći pričati što hoće, ali kod kuće". Smjenu vijeća osudio je i hrvatski PEN centar.

"Ozbiljnu zabrinutost" izrazila je i predstavnica OESS-a za slobodu medija Dunja Mijatović, objavivši u priopćenju kako "odluke vlasti izazivaju ozbiljnu zabrinutost za ukupno stanje slobode medija u zemlji".

Ukinuta satira na HRT

Bura oko smjena na HRT-u i raspuštanja vijeća nije se još ni stišala, a Siniša Kovačić donio je odluku koja je učas zasjenila sve ostale: s programa je skinuta satirička emisija "Montirani proces", emitirana proteklih mjesec i pol u udarnome večernjem terminu nedjeljom.

"Montirani proces" projekt je satiričkog portala news-bar.hr, hrvatskog pandana srpskog njuz.neta, koji je u Hrvatskoj, gdje kronično manjka dobre političke satire, brzo svojio vjernu publiku.

Nakon što su se etablirali kao duhovit i čitan portal, autori news-bara odvažili su se i na korak dalje, osmislivši jednosatni satirički, premda ne i provokativan, televizijski šou. HTV ih je podržao, pa je emisija dosad emitirana šest puta, i prve su reakcije javnosti bile nepodijeljeno pozitivne.

No u srijedu, 16. ožujka, HTV je priopćio da "Montirani proces" u sljedeću nedjelju neće biti prikazan, jer "u jednome dijelu scenarija spominje sadržaj koji je neprimjeren emitiranju na Hrvatskoj radioteleviziji", a tema je upotrijebljena "za raspirivanje vjerske, nacionalne i druge netrpeljivosti." Neće biti snimljene ni ostale emisije, premda su predviđene ugovorom.

Programsko vodstvo HRT-a izrazilo je i uvjerenost "da bi svaki javni medijski servis u svijetu takav sadržaj ocijenio neprimjerenim i uvredljivim te ga odbacio". Umjesto "Montiranog procesa" bit će emitiran dokumentarni film "Iz svakodnevice Papine Švicarske garde".

Te odluke i obrazloženja izazvale su bijes, podsmijeh i otvoreno ruganje.

Društvene mreže preplavili su natpisi "Je suis Montirani proces", a pojavila se i fotografija dvojice aktivista koji pred zgradom vlade ističu transparent "Jeb'o cenzuru" i podižu srednji prst u zrak.

Tvrdnju da bi "svaki javni medijski servis u svijetu takav sadržaj ocijenio neprimjerenim" demantirao je portal faktograf.hr, navevši desetak velikih svjetskih televizija koje njeguju satiru, od britanskog BBC-a, preko njemačkog ZDF-a, do američkih i australskih javnih televizija.

Dovitljivi facebook aktivisti objavili su montažu stare fotografije BBC-jeva spikera koji, u "znak potpore HRT-u", "najavljuje" da "BBC odlučuje izbaciti iz programa 'Leteći cirkus Montyja Pythona' nakon pet godina prikazivanja".

Autori "Montiranog procesa" Borna Sor i Vlado Lucić reagirali su na facebooku, rekavši "kako su očekivali povišicu kad je HRT objavio da širimo nacionalnu, etničku i vjersku mržnju".

"U slobodno vrijeme raspirujem mržnju na nacionalnoj osnovi. Ponude u u inbox", dodao je Vlado Lucić.

Održali su i konferenciju za novinare na kojoj su ustvrdili kako im nova nadležna urednica Ružica Renić, poznata kao voditeljica dnevnika iz poznih vremena Tuđmanove vlasti, nije objasnila koji to točno dio emisije širi mržnju.

HND je ukidanje "Montiranog procesa" nazvao "novim napadom na slobodu javnog izražavanja u režiji aktualne vlasti čiji su izvršitelji poslušnici instalirani na čelo HRT-a".

"Kada satiričare za raspirivanje vjerske, nacionalne i druge netrpeljivosti, bez navođenja konkretnog dokaza, optuže oni što su na čelo HRT-a došli, između ostaloga, zbog toga što javno podržavaju neargumentirane napade na neistomišljenike i širenje govora mržnje, o čemu postoje brojni dokazi, farsa je potpuna", kazali su u HND-u.

Ko je sljedeći?

Usprkos "blitzkriegu" i "desantu na Drvar", koje nad medijima provodi nova hrvatska vlast, upućeni predviđaju da još nije gotovo.

"Sljedeća odluka na redu je prihvaćanje, odnosno neprihvaćanje izvješća nacionalne novinske agencije Hine", predvidio je nedavno Saša Leković.

Ili, kako se izrazio majstor ironičnog komentara, feralovac Boris Dežulović: "Kulturführer Zlatko Hasanbegović svoje je, eto, obavio, na redu su kamaradi dolje na terenu: SS-ovci, ustaše i četnici. Ovaj put valjda neće zajebati stvar."

Ovaj tekst je objavljen u partnerstvu sa Osservatorio Balcani e Caucaso za projekat European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF) i sufinansiran sredstvima Evropske komisije. Autori publikacije su odgovorni za njen sadržaj i stavovi koji su u njemu izneseni ni na koji način ne odražavaju stavove Evropske komisije.