Za deset dana sedam novinara u Novom Sadu dobilo prijetnje i napade

Za deset dana sedam novinara u Novom Sadu dobilo prijetnje i napade

Za deset dana sedam novinara u Novom Sadu dobilo prijetnje i napade

Medijske organizacije upozoravaju na eskalaciju prijetnji i napada na novinare u Novom Sadu.

foto: Pixabay

Eskalacija prijetnji i nasilja koje trpe novinari u Novom Sadu dostigla je nezabilježen nivo u posljednje dvije sedmice, objavila je jučer Evropska federacija novinara (EFJ) u saopštenju koje je potpisalo više medijskih organizacija iz Evrope. Medijske organizacije su pozvale vlasti u Srbiji da provedu hitnu i temeljnu istragu o konstantnim napadima na novinare i osiguraju da počinioci budu krivično gonjeni.

Za samo deset dana u Novom Sadu, kako javljaju medijske organizacije, sa prijetnjama i napadima suočilo se čak sedam novinara. Bilo da se radi o fizičkim napadima, verbalnom zlostavljanju, online uznemiravanju ili prijetnjama smrću, sposobnost novinara da rade svoj posao je ozbiljno ugrožena, kao i njihova sigurnost, navodi se u objavi EFJ.

Dvoje novinara i lidera Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine (NDNV), Ana Lalić Hegediš i Dinko Gruhonjić, dobili su hiljade online prijetnji smrću upućenih putem društvenih mreža i putem e-maila. Ana Lalić Hegediš bila je meta zastrašujućih prijetnji smrću, uključujući i neke uvrede seksualne prirode, kao i NDNV-u kojeg vodi, zbog komentara o nacionalizmu na festivalu Rebedu u Dubrovniku gdje je pozvana da učestvuje kao panelistkinja.

Od 14. marta 2024. njen kolega Dinko Gruhonjić, profesor novinarstva na Novosadskom univerzitetu i programski direktor NDNV-a, strahuje za svoj život i život članova svoje porodice. Gruhonjić je bio meta javne kampanje linča, uključujući prijetnje fizičkim nasiljem, od objavljivanja video montaže sa isječcima iz njegovog učešća na festivalu Rebedu u Dubrovniku prošle godine, piše EFJ.

Montaža, kako se navodi, je izmanipulisana kako bi se stekao utisak da Gruhonjić izražava zadovoljstvo što se druži sa, kako je istaknuto, ustaškim zločincem Dinkom Šakićem. NDNV je ove prijetnje prijavio tužilaštvu za visokotehnološki kriminal i za neke od njih dao podatke o počiniocima koji su se potpisali svojim imenima.

“Mi smo decenijama na udaru kao Udruženje. Ali ovoga puta desio se najveći pritisak ikada. Ko zna šta će nam se desiti”, kazala je Lalić Hegediš, dok Gruhonjić kaže da žali zbog “politike nekažnjivosti kada je riječ o prijetnjama nezavisnosti medija u Srbiji, čak i kada počinioci nisu anonimni”.

“U Srbiji je u porastu broj pretnji i uvreda upućenih novinara. Znajući da je Srbija zemlja u kojoj nisu kažnjena tri ubistva novinara u poslednje tri decenije, veoma smo zabrinuti zbog svake pretnje novinarima koja ostane nerazjašnjena“, rekla je Tamara Filipović Stevanović, generalna sekretarka Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

U saopštenju se podsjeća da je jedan Novosađanin 15. marta 2024. godine podnio krivičnu prijavu protiv Dinka Gruhonjića i Ane Lalić Hegediš zbog navodnog izazivanja rasne, vjerske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti tokom učešća na tribini u Dubrovniku.

“Imamo ozbiljne razloge da mislimo da je osoba koja nas je tužila povezana sa članovima vladajuće Srpske napredne stranke“, izjavio je Gruhonjić. 

Novinari Tanjuga i Kurir televizije, zajedno sa radijem 021, verbalno su napadnuti 8. marta 2024. godine dok su pratili demonstracije podrške Novosađanki Ani Mihaljica, kojoj je novosadski Centar za socijalni rad privremeno oduzeo troje djece.

Tokom direktnog prenosa na Tanjugu, reporterku Sašku Drobnjak prekinula je žena koja je tvrdila da je Mihaljicina advokatica i prijetila novinarima koje je optužila da lažu. Verbalno su zlostavljani i fotograf Tanjuga, dopisnik Kurira, i Žarko Bogosavljević, reporter 021. Kako je saopštilo Udruženje novinara Srbije (UNS), prisutna policija nije intervenisala da spriječi miješanje u rad novinara. Dopisnica N1 Ksenija Pavkov takođe je dobila brojne online uvrede i prijetnje fizičkim nasiljem zbog svog izvještavanja sa demonstracija, piše EFJ.

Medijske organizacije pišu da neprijateljska retorika zvaničnika legitimiše i normalizuje verbalno i fizičko nasilje nad novinarima i medijskim radnicima. Pozivaju vlasti da garantuju bezbjedno okruženje za novinare, omoguće im da rade bez straha za svoje živote, i da zaustave neprihvatljivu kulturu nekažnjivosti sistematskim istraživanjem napada i pritužbi. 

Saopštenje su potpisale Evropska federacija novinara (EFJ), Međunarodna federacija novinara (IFJ), Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF), OBC Transeuropa (OBCT), Međunarodni institut za štampu (IPI) i Free Press Unlimited (FPU).

Izvor: SafeJournalists, EFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.