Vlasti u Maleziji blokirale novinske kuće uoči državnih izbora

Vlasti u Maleziji blokirale novinske kuće uoči državnih izbora

Vlasti u Maleziji blokirale novinske kuće uoči državnih izbora

Nije prvi put da su portali postali nedostupni pod novom vladom, kažu iz Međunarodne federacije novinara.

foto: Julian Hochgesang on Unsplash

Vlasti Malezije su uoči državnih izbora blokirale portale UtusanTV i MalaysiaNow kada im se pristupa putem lokalnih provajdera usluga, javljaju Međunarodna federacija novinara (IFJ) i njena podružnica Nacionalna unija novinara poluostrva Malezija (NUJM), osuđujući kontrolu medija i pozivajući vlasti u zemlji da poštuju slobodu medija.

Posjetitelji portala UtusanTV 7. augusta dočekani su s porukom obavještenja u kojoj je bilo navedeno da web stranica nije dostupna domaćoj publici zbog kršenja „nacionalnog zakona“. Podaci dobijeni iz Otvorene opservatorije za mrežne smetnje (OONI) otkrili su da je UtusanTV.com blokiran od 7. augusta a kako prenosi Malaysia Now, neki korisnici vidjeli su ekran koji ih obavještava da ga je blokirao regulator za konvergentnu industriju komunikacija i multimedije Malezije (MCMC).

IFJ navodi da blokade za portale internet provajderima (ISP) u Maleziji naređuje MCMC.

IFJ u saopštenju piše da ovo nije prvi put da su portali, pod novom vladom Anwara Ibrahima, postali nedostupni. Malaysia Now su blokirala četiri internet provajdera u razdoblju od 28. do 30. juna. U oba slučaja, uprava nije bila obaviještena o naredbi o blokadi.

Malaysia Now prenio je juče izjavu ministra komunikacija zemlje Fahmija Fadzila u kojoj se distancirao od blokade rekavši da internet regulator stavljen pod njegovu nadležnost ima moć da donosi takve odluke.

„Vjerujem da bi mediji trebali biti slobodni i nisam dao instrukcije MCMC da blokira bilo koga, bilo da se radi o konvencionalnim medijima ili društvenim medijima. Takva instrukcija nije došla ni od mene ni od mog ureda. Ako javnost podnese policijske izvještaje ili pritužbe, MCMC ima vlastitu moć i to može učiniti. Ponekad prijave dolaze i od policije“, rekao je on.

Državni izbori u Maleziji počet će 12. augusta, a u pitanju je 245 mjesta u državnim skupštinama u sedam država. Na izborima će se saveznici Pakatan Harapan (PH) i Barisan Nasional (BN) takmičiti protiv opozicione koalicije Perikatan Nasional (PN).

Zagovornici slobode medija i promatrači na izborima kritikovali su blokade portala. Zagovarački kolektiv za medije Gerekan Media Merdeka (Geramm) pozvao je MCMC da pruži jasno opravdanje za blokadu, dok je Koalicija za čiste i poštene izbore (BERSIH) uporedila blokadu Malaysia Now i UtusanTV sa cenzurom koja je viđena u prethodnim vladama.

NUJM je saopštio da nepotrebne intervencije i blokiranje portala naglašavaju potrebu za transparentnim procesom za žalbe ili navodne prekršaje i podvlače potrebu za uspostavljanjem nezavisnog medijskog vijeća u zemlji.

„NUJM je zabrinut zbog odluke vlade da blokira pristup. Ovakvi postupci podsjećaju na cenzuru koju je preduzimala prethodna vlast, a sada se ponovo provode. Stranica UtusanTV.com mora odmah biti odblokirana”, kazali su iz NUJM-a.

Iz IFJ-a su naveli da je pravo na pristup informacijama od ključnog značaja za izbore, kao i da je odluka malezijskih komunikacijskih vlasti da blokiraju portale u potpunosti u suprotnosti s jasnim opredjeljenjem Ibrahimove vlade o slobodi medija.

“Ova praksa mora prestati i novinske kuće bi trebale biti slobodne da emituju vijesti u ovom kritičnom trenutku”, naveli su iz IFJ-a.

Izvor: IFJ, Malaysia Now

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.