Iran: Nakon smrti 22-godišnjakinje uhapšeno šest novinara, blokiran pristup internetu

Iran: Nakon smrti 22-godišnjakinje uhapšeno šest novinara, blokiran pristup internetu

Iran: Nakon smrti 22-godišnjakinje uhapšeno šest novinara, blokiran pristup internetu

Masovni protesti u Iranu nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini koja je uhapšena zbog nošenja hidžaba na ”neprikladan način”.
 
foto: Screenshot / Twitter
 
U Iranu je zabilježen novi prekid mobilnog interneta, napisala je u četvrtak na Twitteru grupa za praćenje interneta Netblocks, dok su se protesti u toj zemlji proširili zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini nakon što ju je uhapsila iranska policija za moral, piše Reuters.
 
Globalna mreža za internet monitoring Netblocks je blokiranje u Iranu nazvala ”najstrožim ograničenjem interneta od masakra u novembru 2019”, misleći na najmasovnije proteste u toj zemlji koji su uslijedili nakon povećanja cijene benzina.
 
“Odluka iranske vlade da blokira pristup Instagramu i WhatsAppu, na kojima su se širile informacije o talasu protesta izazvanih smrću 22-godišnje Amini u policijskom pritvoru nakon što je uhapsila moralna policija 16. septembra, predstavlja napad bez presedana na pravo na vijesti i informacije u Iranu”, kažu iz Reportera bez granica (RSF).
 
Vincent Berthier, šef tehničkog odjela RSF-a, navodi kako su blokiranjem Instagrama i WhatsAppa iranske vlasti napravile novi korak ka potpunoj dominaciji nacionalnim internetom.
 
“Usred čestih gašenja interneta širom zemlje, Instagram i WhatsApp, koji su ranije bili pošteđeni cenzure, sada su ograničeni. Vlada šalje jasnu poruku da se na internetu ne mogu širiti fotografije ili video snimci protesta. Tražimo hitno ukidanje svih ograničenja koja Irancima uskraćuju pravo na informacije”, istakao je.
 
Međunarodna federacija novinara (IFJ) je saopštila da su snage sigurnosti u Iranu uhapsile šest medijskih radnika usred protesta zbog smrti Amini i pozivaju iranske vlasti da odmah oslobode novinare.
 
Instagram je činio 81,92 posto prometa na društvenim mrežama u Iranu 2021. Ova društvena mreža je blokirana 21 septembra, dok je pristup servisu za razmjenu poruka WhatsApp blokiran nekoliko sati nakon Instagrama, saopštio je Netblocks.
 
Iranci su koristili ove dvije platforme od 17. septembra da dijele fotografije i videa sa protesta izazvanih smrću Mahse Amini, nakon što ju je moralna policija uhapsila 16. septembra zbog kršenja konzervativnog zakona o odijevanju u zemlji. Amini je privedena zbog navodnog nošenja hidžaba na “neprikladan” način. Aktivisti su rekli da je Amini zadobila smrtonosni udarac u glavu, dok su zvaničnici to demantovali. Policija i dalje tvrdi da je umrla prirodnom smrću, dok njena porodica sumnja da je premlaćena i mučena. 
 
Usred protesta je grupa žena okupila se te palila svoje hidžabe u znak protesta zbog smrti Amini.
 
Gušenje ovih protesta rezultiralo je sa najmanje 31 smrtnim slučajem u razmaku od šest dana prema nevladinoj organizaciji Iran Human Rights (IHR), dok su vlasti ranije prijavile 17 smrtnih slučajeva.
 
Vlasti su dale kontradiktorne izjave o internet cenzuri. Nakon što je 21. septembra prvobitno rekao da bi internetska ograničenja mogla biti uvedena iz sigurnosnih razloga, ministar informisanja i komunikacija Issa Zarepour je insistirao na tome da je pogrešno citiran. Priznajući da je bilo privremenih ograničenja, rekao je da su ona riješena i da komunikacijska mreža više nema problema. On, međutim, nije spomenuo mogućnost bilo kakvog budućeg blokiranja interneta ili ograničenja.
 
Reporteri bez granica (RSF) pišu kako su takva ograničenja česta u Iranu te navode kako tamošnje vlasti imaju gotovo potpunu kontrolu nad internetom. Ističu da je država od 2011. godine uložila u projekat “nacionalnog iranskog interneta” koji, prema pisanju RSF, pokušava natjerati Irance da se povežu preko mreže koju kontrolišu vlasti prije nego što pokušaju pristupiti sadržaju koji se nalazi u inozemstvu. Kao rezultat ove investicije, udio Iranaca koji se povezuju putem ovog strogo kontrolisanog nacionalnog interneta porastao je sa 23 posto u 2012. na 84 posto.
 
Iran se na RSF-ovom Svjetskom indeksu slobode medija nalazi na 178. mjestu od 180 zemalja.
 
Izvor: RSF, IFJ, CPJ, Reuters
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.