Afričke organizacije za provjeru činjenica se udružile uoči izbora u Nigeriji

Afričke organizacije za provjeravanje činjenica se udružile uoči izbora u Nigeriji

Afričke organizacije za provjeru činjenica se udružile uoči izbora u Nigeriji

U pismu koje su uputili provjeravatelji činjenica se upozorava na “opasni trend” trgovine uticajem i na porast dezinformacija koje cirkulišu.

foto: Muhammadtaha Ibrahim Ma'aji / Unsplash

Sa više od 200 miliona stanovnika, Nigerija je najnaseljenija zemlja u Africi, no u toj zemlji je relativno mali broj organizacija koje se bave provjerom činjenica, piše Poynter, institut za medijske studije, koji je ujedno i istraživačka organizacija. Kažu i da je omjer onih koji provjeravaju činjenice u odnosu na ukupnu populaciju dosta mali.

U želji da se ovakav trend preokrene, grupa afričkih organizacija koje se bave provjerom činjenica se udružila u koaliciju kako bi maksimizirala svoj uticaj u toj zemlji uoči izbora 2023. godine. U ovu saradnju uključeno je osam lokalnih i regionalnih grupa za provjeru činjenica: Africa Check, Dubawa, FactCheckHub, FactsMatterNG, Daily Trust, TheCable, Međunarodni centar za istraživačko novinarstvo i Centar za inovacije i razvoj novinarstva.

“Mediji, posebno društveni mediji, preplavljeni su gomilom informacija koje imaju za cilj promicanje jedne ili druge političke agende. Postoje tvrdnje i protutvrdnje od kojih neke unapređuju postojeće etničke i vjerske narative i izazivaju nepovjerenje među Nigerijcima”, navodi se u otvorenom pismu ovih organizacija koje su uputile nigerijskim političarima.

“Dužnost svih građana je osigurati da sedmi opći izbori od 1999. godine budu vjerodostojni po svim standardima. I vi igrate značajnu ulogu u tome stoga je ovo otvoreno pismo upućeno vama”, dodaje se.

U pismu se upozorava na “opasni trend” trgovine uticajem i na porast dezinformacija koje cirkulišu.

“Možemo imati veći uticaj tako što ćemo se udružiti“, rekao je David Ajikobi, urednik u organizaciji Africa Check u Nigeriji. “To je također neophodno jer će koalicija olakšati učenje i odgovornost među nigerijskim provjeravateljima činjenica. To će dovesti do toga da svaki provjeravatelj činjenica usvoji međusobno dogovorene prakse, proizvodi bolje provjeravanje činjenica i da vodi učinkovitije kampanje medijske pismenosti”, kaže on.

Pad društvene kohezije u Nigeriji bio je jedan od razloga za ovu saradnju i pismo. Istraživanje provedeno 2021. na više od 5.000 ispitanika u Nigeriji pokazalo je da je Nigerija “postala više podijeljena po etničkim, društvenim, političkim, ekonomskim i vjerskim linijama, ugrožavajući tako društveno tkivo, jedinstvo i mirnu koegzistenciju zemlje”.

“Osjećali smo da bi se uoči izbora verifikovani provjeravatelji činjenica mogli okupiti u saradnji i vidjeti kako možemo prikupiti resurse kako bismo osigurali da izbori prođu dobro u Nigeriji”, kazao je Opeyemi Kehinde, urednik i vođa tima u FactCheckHubu, organizaciji za provjeru činjenica sa sjedištem u Abuji.

Nigerijski provjeravatelji činjenica podsjetili su na predsjedničke izbore u Brazilu 2018. kao primjer dezinformacija koje su uspješno uticale na ishod izbora. Njihovo otvoreno pismo ukazuje na studiju koja je pokazala da je brazilski predsjednik Jair Bolsonaro, kako navode, imao neproporcionalne koristi od dezinformacija koje su širile njegove pristalice. Primjeri uključuju montirane fotografije članova opozicione stranke koji se zabavljaju s Fidelom Castrom, što je, kako su rekli, uticalo na glasanje prikazujući opoziciju kao radikalnu.

“U pismu je naglašena odgovornost nigerijskih političara da osiguraju da sve informacije koje proizilaze iz njihove kampanje budu tačne i poštene”, kaže David Ajikobi. Dodaje i da je političarima stavljeno na znanje da pažljivo ispituju njihove tvrdnje, kao i njihovih pristalica prije, tokom i nakon izbora 2023.

Izbori u Nigeriji održat će se 25. februara i 11. marta 2023. 

Izvor: Poynter

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.