U Pojasu Gaze tokom vikenda ubijeno šest novinara

U Pojasu Gaze tokom vikenda ubijeno šest novinara

U Pojasu Gaze tokom vikenda ubijeno šest novinara

Broj ubijenih medijskih radnika se povećao na 48.

foto: Google Maps

Šest novinara, pet u subotu i jedan u nedjelju, ubijeno je tokom proteklog vikenda u Pojasu Gaze, javio je Komitet za zaštitu novinara (CPJ). Do sada je u ratu između Izraela i Hamasa ubijeno 48 medijskih radnika, većinom Palestinaca.

Bilal Jadallah, šef Press House-Palestine, nezavisne palestinske medijske organizacije koja promoviše slobodu mišljenja i izražavanja, podržava nezavisne medije i pruža pravnu zaštitu novinarima u Palestini, ubijen je u nedelju, 19. novembra, u svom automobilu u distriktu Zeitoun u gradu Gazi u izraelskom zračnom napadu, piše Reuters.

U izjavi za Reuters, njegova sestra i rođaci su kazali da je Jadallah u nedjelju rekao sestri da kreće iz grada Gaze prema jugu. Prema njenim riječima, ljudi koji su ga pronašli i odvezli u medicinski centar gdje je proglašen mrtvim su rekli da je ubijen od granate izraelskih tenkova.

Direktor mreže Quds News Sari Mansour i njegov kolega Hassouneh Salim ubijeni su u subotu, 18. novembra, u izraelskom napadu na izbjeglički kamp Bureij u središnjoj Gazi. Reuters piše da su njihovi rođaci i palestinski zdravstveni zvaničnici rekli da je u tom napadu poginulo 17 osoba.

Mostafa El Savaf, palestinski pisac i analitičar koji piše za lokalnu novinsku stranicu MSDR News, ubijen je u subotu, 18. novembra, u izraelskom zračnom napadu na njegovu kuću zajedno sa svojom ženom i dvojicom sinova na trgu Shawa u gradu Gaza.

U napadu na Gazu u subotu je ubijen Amro Salah Abu Hayah, palestinski medijski radnik koji je radio u odjeljenju za emitovanje TV kanala Al-Aqsa. Tijelo palestinskog novinara Mossaba Ashoura pronađeno je 18. novembra, a on je ubijen tokom napada na izbjeglički kamp Nuseirat.

Izraelska vojska nije odgovorila na Reutersov zahtjev za komentar o smrti Jadallaha i ostalih novinara.

CPJ podsjeća da su Izraelske odbrambene snage (IDF) rekle Reutersu i agenciji France-Presse da ne mogu da garantuju sigurnost njihovih novinara koji rade u Pojasu Gaze, nakon što su tražili garancije da njihovi novinari neće biti meta izraelskih napada.

“Novinari u Pojasu Gaze suočeni su s posebno visokim rizicima dok pokušavaju izvještavati o sukobu tokom izraelskog kopnenog napada, uključujući razorne izraelske zračne napade, poremećene komunikacije, nestašice snabdijevanja i opsežne nestanke struje”, istakli su iz CPJ-a.

CPJ je ranije naglasio da su novinari civili koji obavljaju važan posao i da ne smiju biti na meti zaraćenih strana.

CPJ naglašava da je protekli mjesec najsmrtonosniji mjesec za novinare otkako su počeli prikupljati podatke 1992. godine. Pored velikog broja ubistava, tokom šest sedmica, prijavljeno je da je povrijeđeno devet novinara, tri novinara su nestala, a uhapšeno je 13 novinara. Takođe, CPJ napominje da su prijavljeni i višestruki napadi, prijetnje, cyber napadi, cenzura i ubistva članova porodica medijskih radnika.

Na ovom linku je dostupna interaktivna karta lokacija na kojima su novinari i medijski radnici poginuli tokom rata u Gazi.

Izvor: CPJ, Reuters

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.