Turska: Novinar Mohammed Rasool pušten na slobodu

Turska: Novinar Mohammed Rasool pušten na slobodu

Turska: Novinar Mohammed Rasool pušten na slobodu

Turske vlasti pustile su na privremenu slobodu novinara Vice Newsa Mohammeda Ismaela Rasoola, nakon više od četiri mjeseca provedenih u pritvoru zbog optužbi za terorizam.
 
Foto: Vice Media
 
Rasool, koji je uhapšen u augustu prošle godine, ne smije napustiti Tursku i mora se javljati lokalnoj policiji sve do presude u njegovom slučaju.
 
„Vice News je zadovoljan što može potvrditi kako je naš reporter Mohammed Ismael Rasool pušten uz kauciju nakon što je u turskom zatvoru proveo 131 dan. Rasool se sada raduje ponovnom susretu sa svojom porodicom, prijateljima i kolegama, koji traže da poštujemo njegovu privatnost u ovim trenucima“, poručili su iz medijske kuće u kojoj novinar radi.
 
 
 
Pored Rasoola, 27. augusta, uhapšeni su Jake Hanrahan i Philip Pendlebury, također Viceovi novinari, koji su izvještavali o sukobima između policije i mladih članova zabranjene Radničke partije Kurdistana u jugoistočnoj Turskoj.
 
Nakon njihovog hapšenja, reagovale su brojne organizacije za zaštitu ljudskih prava i slobode medija, a zatim je uslijedilo oslobađanje dvojice kolega, dok je Iračanin Rasool zadržan u pritvoru.