SEENPM izražava zabrinutost stanjem medijskih sloboda u Turskoj

SEENPM Voices Concerns Over Press Freedom in Turkey

SEENPM izražava zabrinutost stanjem medijskih sloboda u Turskoj

Poštovani predsjedniče Erdoğan i premijeru Davutoğlu,
 
ovdje potpisane organizacije civilnog društva, članice Mreža za profesionalizaciju medija Jugoistočne Evrope (SEENPM), izražavaju duboku zabrinutost besramnim kršenjem medijskih sloboda koje sprovodi turska vlada. 
 
Brine nas da vaša vlada koristi metode koje su u sukobu sa demokratskim društvom radi vršenja pritiska na medijske organizacije i njihovog povinovanja vladinim politikama. U cilju manipulacije izvješavanja i ograničavanja javnog diskursa, koriste se ekonomski pritisci – neposlušni novinari se otpuštaju, a nezavisnim medijskim organizacijama uskraćuju prihodi. Paralelno s tim, provladini mediji i njihovi vlasnici imaju korist od vladine blagonaklonosti, uključujući budžetske subvencije koje rezultiraju nepravednim uslovima na medijskom tržištu. 
 
Još više zabrinjavajuća je praksa preuzimanja kontrole, putem pravnih administratora, nad cijelim medijskim organizacijama, s ciljem da ih se prisili na promjenu uredničke politike.
 
Brine nas činjenica da većina turskih sudova koristi pritvor prije suđenja kao metodu ušutkivanja i kažnjavanja onih koji kritikuju vladu, što predstavlja očito neuvažavanje pravnog procesa. 
 
U turskim zatvorima trenutno se nalazi 33 novinara. Njihov jedini zločin je izvještavanje. Njihov je posao da vladu drže odgovornom. Izazivanje neugodnosti za one na vlasti u demokratiji ne bi trebao biti zločin.
 
Turske vlasti već dugo vremena zloupotrebljavaju zakone za borbu protiv terorizma za hapšenje i zatvaranje disidenata. Bojimo se da ova praksa, koja javni život čini opasnim i teškim, ne eskalira. 
 
Ovim putem pozivamo tursku vladu da stavi kraj na korištenje specijalnih sudova za zatvaranje novinara. 
 
Pozivamo Predsjednika Erdoğana da prestane prijetiti pojedinačnim novinarima, kao što je Can Dündar, glavni i odgovorni urednik dnevnih novina Cumhuriyet, koji će, kako je Predsjednik rekao u televizijskom inervjuu u maju ove godine, „platiti veliku cijenu“ za objavljivanje priče o navodnim transferima oružja turskih vlasti naoružanim grupama u Siriji. Dündar i šef redakcije Cumhuriyeta u Ankari, Erdem Gül, nakon ovoga su proteklog mjeseca uhapšeni zbog optužbi za terorizam i špijunažu. 
 
Pozivamo tursko sudstvo da odmah oslobodi Cana Dündara i Erdema Güla. Optužbe za špijunažu zbog onoga što bi se u demokratiji smatralo vršenjem profesionalne dužnosti, protive se zdravom razumu. 
 
Pozivamo sudske vlasti da oslobode glavnog i odgovornog urednika magazina Nokta, Cevherija Güvena, i izvršnog urednika, Murata Çapana, koji su optuženi za „podsticanje javnosti na oružani ustanak s ciljem rušenja vlade“. Takve optužbe su očito apsurdne. 
 
Novinar Mehmet Baransu, kolumnist novina Taraf, još uvijek nije formalno optužen unatoč činjenici da je u zatvoru već više od deset mjeseci. Mohammed Resul, fikser medijske kuće VICE News, u pritvoru je posljednja četiri mjeseca. 
 
Veliki broj onih koji se nalaze u zatvorima pod optužbama za terorizam su urednici i reporteri prokurdskih medija, uključujući Alija Konara iz novina Azadiya Welat. Pozivamo vlasti da ih oslobode.
 
Nakon što je 9. decembra advokat iz organizacije Platform 24 (jedne od članica SEENPM mreže) posjetio pet zatvorenih novinara, pozivamo vašu vladu da odmah počne obnavljanje svoje demokratske vjerodostojnosti ponovnim uspostavljanjem vladavine zakona i poštivanjem medijskih sloboda u cjelosti. 
 
Srdačno,
 
Albanian Media Institute, Tirana, Albanija
Bianet, Istanbul, Turkska
Center for Independent Journalism, Bukurešt, Rumunija
Center for Independent Journalism, Buimpešta, Mađarska
Independent Journalism Center, Kišinjev, Moldavija
Investigative Journalism Center, Hrvatska
Macedonian Institute for Media, Skopje, Makedonija
Media Center Caglavica, Kosovo
Media & Reform Center, Niš, Srbija
Mediacentar, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Media Development Center, Sofija, Bugarska
Media Plan Institute, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Montenegro Media Institute, Podgorica, Crna Gora
Novi Sad School of Journalism, Novi Sad, Srbija
Peace Institute, Ljubljana, Slovenija
Platform 24, Istanbul, Turska