RSF: Peticija turskom predsjedniku za oslobađanje novinara

Peticija za oslobađanje uhapšenih novinara u Tuskoj

RSF: Peticija turskom predsjedniku za oslobađanje novinara

Organizacija Reporteri bez granica objavila je poziv na peticiju kojom se od turskog predsjednika, Recepa Tayyipa Erdogana, zahtijeva oslobađanje svih pritvorenih novinara.
 
„Prvo kao premijer, a sada i kao predsjednik, Recep Tayyip Erdogan godinama upražnjava različite metode kažnjavanja medija u Turskoj“, navedeno je u pozivu na peticiju koju su već potpisali brojni novinari, javne ličnosti i organizacije.
 
Peticija je pokrenuta zbog pritvaranja Cana Dundara, urednika poznatog turskog dnevnog lista Cumhuriyet, i njegovog radnog kolege, Erdema Gula, koji su optuženi za špijunažu i terorizam zbog objavljivanja teksta u kojem tvrde da je Turska obavještajna služba dostavljala oružje islamističkim grupama u Siriji.
 
„Obojica su primjerci novinarstva, potrage za istinom i odbrane slobode. Predsjednik Erdogan je u javnosti izjavio kako će Dundar 'platiti za ovo'. Ali novinari Cumhuriyeta su samo radili svoj posao, objavljujući informacije koje su bile od javnog značaja“, stoji u pozivu.
 
Pored novinara Cumhuriyeta, potpisnici peticije zahtijevaju i oslobađanje svih drugih novinara u Turskoj koji su pritvoreni zbog svog posla ili mišljenja kojeg su izrazili. Prema Indeksu slobode štampe, Turska trenutno zauzima 149. mjesto od ukupno 180 zemalja. U Turskoj je, tokom 2015. godine, pritvoreno ukupno devet novinara, a prema dostupnim podacima, trenutno je oko 30 novinara pritvoreno u toj zemlji.
 
Peticiju su dosad potpisali i brojni književnici, kao i medijski kritičari, među kojima i Guenter Wallraff, Noam Chomsky i Carl Bernstein. Pored toga, učešće su uzele i organizacije koje se bave zaštitiom prava novinara kao što su Reporteri bez granica, Komitet za zaštitu novinara, Međunarodna federacija novinara i mnogi drugi.
 
Peticiju je moguće potpisati na ovom linku.