Turska: Masovno hapšenje medijskih radnika

Turska: Masovno hapšenje medijskih radnika

Turska: Masovno hapšenje medijskih radnika

Turska policija uhapsila je 31 osobu pod optužbom da "uspostavljaju ili su članovi terorističke organizacij a u cilju rušenja države".

Foto: Zaman/screenshot

Uhapšene osobe su većinom medijski radnici, producenti, scenaristi, a među njima su i glavni i odgovorni urednik dnevnog lista Zaman Ekrem Dumanlı i predsjednik televizijske grupe Samanyolu, Hidayet Karaca. Pored navedenih, pojedini uhapšeni se optužuju i za prevaru i klevetu. Turska vlada vjeruje da su uhapšeni bliski Fethullahu Gulenu i njegovom pokretu "Hizmet" te se sumnjiče da su krivotvorile dokaze i kovali zavjeru protiv Turske a u okviru Gulen pokreta. 

Dnevne novine Zaman i televizija Samanyolu pripadaju onim medijima koji su bili kritični prema vlasti zbog navodne korupcije. Racija tokom koje su se desila ova hapšenja, odvijala se u trinaest gradova Turske. 
 
Hapšenja novinara izazvala su proteste u Istanbulu ispred sjedišta novina Zaman kao i u Ankari ispred suda. Hiljade ljudi izašlo je na ulicu kako bi izrazili solidarnost sa uhapšenim novinarima
 

Izvor: Al Jazeera Balkans, BBC, Sunday's Zaman