TikTok u Velikoj Britaniji kažnjen sa 12,7 miliona funti zbog nezakonite obrade podataka o djeci

TikTok u Velikoj Britaniji kažnjen sa 12,7 miliona funti zbog nezakonite obrade podataka o djeci

TikTok u Velikoj Britaniji kažnjen sa 12,7 miliona funti zbog nezakonite obrade podataka o djeci

TikTok omogućio da 1,4 miliona djece mlađe od 13 godina koristi njegovu platformu u 2020.

foto: Solen Feyissa on Unsplash

Britanska služba za nadzor podataka saopštila je u utorak da je kaznila kinesku kompaniju za kratke videe TikTok sa 12,7 miliona funti zbog kršenja zakona o zaštiti podataka što uključuje korištenje ličnih podataka djece mlađe od 13 godina bez pristanka roditelja, piše Reuters.

Ured povjerenika za informacije (ICO) procijenio je da je TikTok omogućio da 1,4 miliona djece mlađe od 13 godina u Ujedinjenom Kraljevstvu koristi njegovu platformu u 2020. godini, iako je kompanija 13 godina postavila kao minimalnu dob za kreiranje naloga.

ICO je naveo da su se kršenja podataka dogodila između maja 2018. i jula 2020., pri čemu video aplikacija nije učinila dovoljno da provjeri ko koristi platformu i da s platforme ukloni maloljetnu djecu koja su je koristila.

"Postoje zakoni koji osiguravaju da su naša djeca sigurna kako u digitalnom, tako i u fizičkom svijetu. TikTok se nije pridržavao tih zakona", rekao je britanski povjerenik za informacije John Edwards.

Dodao je da su podaci o djeci možda korišteni za njihovo praćenje i profiliranje, potencijalno im predstavljajući štetan ili neprikladan sadržaj.

Britanski zakon o zaštiti podataka nema strogu zabranu djeci da koriste internet, ali zahtijeva od organizacija koje koriste lične podatke djece da dobiju pristanak od roditelja ili staratelja, podsjeća Guardian.

Portparol TikToka rekao je da se kompanija ne slaže sa odlukom ICO-a, ali je zadovoljna što je kazna smanjena sa mogućih 27 miliona funti koje je ICO odredio prošle godine.

"Ulažemo mnogo napora kako bismo pomogli da mlađi od 13 godina budu izvan platforme, a naš tim od 40.000 radnika na polju sigurnosti radi 24 sata dnevno kako bi pomogao da platforma bude sigurna za našu zajednicu", kazao je glasnogovornik.

"Nastavit ćemo razmatrati odluku, kao i sljedeće korake", dodao je.

TikTok je naglasio da je promijenio svoju praksu od perioda nakon istraživanja ICO-a. Naveli su da su u novu praksu uključili i obuku svojih moderatora da identifikuju maloljetne naloge, a takođe pružaju i alate roditeljima da traže brisanje naloga svoje maloljetne djece.

Kazna ICO-a uslijedila je nakon poteza zapadnih vlada i institucija posljednjih sedmica, uključujući Britaniju, da zabrane korištenje TikToka na službenim uređajima iz sigurnosnih razloga.

Izvor: Reuters, Guaridan

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.