Izvještaj Memorijalnog centra Srebrenica o praksama negiranja genocida na TikToku

Izvještaj Memorijalnog centra Srebrenica o praksama negiranja genocida na TikToku
Publikacija

Izvještaj Memorijalnog centra Srebrenica o praksama negiranja genocida na TikToku

Negiranje genocida u Srebrenici prisutno je na Facebooku, Twitteru, Instagramu, YouTubeu i TikToku.
 
foto: Memorijalni centar Srebrenica
 
Memorijalni centar Srebrenica predstavio je Posebni izvještaj o praksama negiranja genocida, veličanja ratnih zločinaca i govoru mržnje na platformi društvenih mreža za kratke videe TikTok.
 
Autori ovog istraživanja su novinar i projektni koordinator u Mediacentru Sarajevo Tarik Moćević i Slađan Tomić, novinar BUKA-e.
 
Cilj istraživanja je, kako stoji u izvještaju. da ponudi osnovne kvantitativne i kvalitativne podatke o trendu negiranja genocida u Srebrenici i veličanju ratnih zločinaca na TikToku te da ponudi odgovore na pitanje koliko se TikTok koristi za promicanje ovih štetnih sadržaja i da li se i kako taj trend može spriječiti.
 
“Memorijalni centar Srebrenica u posljednih nekoliko godina, svjestan važnosti borbe protiv negiranja genocida usljed stalnog porasta ovog narativa u Bosni i Hercegovini i regiji, ali i šire, započeo je intenzivnije istraživanje i monitoring slučajeva negiranja genocida u Srebrenici, i veličanja počinilaca genocida, kao sastavnog dijela negatorskog narativa”, navodi se između ostalog u izvještaju. 
 
Negiranje genocida u Srebrenici prisutno je, prema navodima Centra za borbu protiv mržnje u digitalnom prostoru (CCDH), posebno na web stranicama grupa koje objavljuju sadržaje u kojima negiraju genocid u Srebrenici te na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, Youtube i TikTok. 
 
Narativi koji uključuju negiranje ili odobravanje genocida u Srebrenici te veličanje presuđenih ratnih zločinaca počeli su se pojavljivati i na relativno novoj društvenoj mreži TikTok, piše između ostalog u izvještaju. Polazeći od pretpostavki da TikTok kao rastuća društvena mreža i platforma koja okuplja mlade ljude, može biti opasna za porast trenda negiranja genocida u Srebrenici, identifikovana je potreba za detaljnim monitoringom i analizom prakse negiranja genocida u Srebrenici na ovoj društvenoj mreži.
 
Kompletan izvještaj Memorijalnog centra Srebrenica “Nove platforme i govor mržnje” nalazi se na ovom linku.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.