Svjetska sedmica medijske i informacijske pismenosti

Svjetska sedmica medijske i informacijske pismenosti

Svjetska sedmica medijske i informacijske pismenosti

Svjetska sedmica medijske i informacijske pismenosti obilježava se od 24. do 31. oktobra. Sedmicu je 2012. godine pokrenuo UNESCO, a ove godine se obilježava pod motom “MIP građani: Obaviješteni, angažovani, osnaženi”.

U toku sedmice održat će se brojne kampanje i konferencije, a centralni događaji bit će Deveta konferencija o MIP-u i interkulturalnom dijalogu (MILID) i prateći Forum za mlade u Göteborgu, Švedskoj.

Svjetska sedmica medijske i informacijske pismenosti je prilika da se predstavnici javnog i civilnog sektora, edukatori i novinari osvrnu na i proslave dosadašnji napredak u medijskoj i informacijskoj pismenosti, navodi UNESCO.

Sedmica medijske i informacijske pismenosti obilježava se u Sarajevu 24. oktobra javnom debatom “Uloga MIP-osnaženog i aktivnog građanstva u regulaciji i samoregulaciji medija i sadržaja” na Fakultetu političkih nauka, Univerziteta u Sarajevu, s početkom u 12:00 sati.

Uprkos brojnim inicijativama civilnog sektora, u Bosni i Hercegovini razvoj medijske i informacijske pismenosti još uvijek je u začecima i javni sektor je do sada ostao najvećim dijelom indolentan na potrebe za povećanjem medijske i informacijske pismenosti. Kako zaključuju autorice istraživanja “Medijska i informacijska pismenost u Bosni i Hercegovini: brojne inicijative civilnog sektora i nedostatak javnih politika” Sanela Hodžić, Brankica Petković i Sandra Bašić Hrvatin upotreba i razumijevanje značenja termina, kao i svijest o potrebi da se osigura razvoj MIP-a među bh. građanima značajno je porasla, ali je neophodna uspostava politika i mehanizama za sistemski razvoj medijske i informacijske pismenosti.

Pratite nas na društvenim mrežama, gdje ćemo objaviti naše najznačajnije tekstove, publikacije i događaje o MIP-u.

Izvor: UNESCO, FPN