Medijska i informacijska pismenost: Kako javni servisi mogu pomoći?

Medijska i informacijska pismenost: Kako javni servisi mogu pomoći?

Medijska i informacijska pismenost: Kako javni servisi mogu pomoći?

Pregled nekih od dobrih praksi na javnim servisima u Evropi.

Medijska pismenost je sposobnost pristupa medijima, razumijevanja i kritičkog procjenjivanja njihovog sadržaja i komunikacije na različitim platformama – definicija je Unije evropskih emitera, EBU. Mnoge druge definicije obuhvataju i šire razumijevanje ove oblasti, ali su sve vezane za konzumiranje i razumijevanje informacija u medijima i u digitalnom okruženju.

U promicanju medijske i informacijske pismenosti veoma su važni javni medijski servisi. Medijske kuće poput BBC-a lideri su u inovacijama u raznim oblastima pa i u promicanju medijske i informacijske pismenosti, a brojni su i drugi primjeri projekata javnih servisa evropskih zemalja koji mogu da posluže kao inspiracija ili ponude zanimljivu ideju za pokretanje programa, uključivanje građana i edukaciju o tome kako nastaju vijesti, šta one predstavljaju i kako ih treba posmatrati i na osnovu njih donositi odluke.

U nastavku donosimo kratak pregled nekih od dobrih praksi u javnim servisima u Evropi.

BBC-jev projekt „Britain in a Day“ je dokumentarni film koji je sastavljen od video klipova koje su napravili građani Velike Britanije 12. novembra 2011. godine. Ideja iz ovog projekta, koji je rezultirao u 90-minutnom filmu više od 300 građana (od više od 11.500 poslanih), bila je da građani sami snime šta god žele na određeni datum i da taj video, uz uputstva za korišenje, uploaduju na YouTube. Građani su prije nego što su poslali video, morali da prođu kroz određene kriterije – naučiti o dozvolama za snimanje i korištenje materijala, o uređivanju videa, pravilima novinarstva, a sve uz podršku BBC Learning-a i YouTube-a. Za potrebe tog projekta i u svrhu edukacije, poznate ličnosti su snimili tutorijale kako koristiti kameru, kako se postaviti i slično.

BBC ima i druge zanimljive projekte poput „BBC Point of View“, serijala koji traje od 1961. godine i uključuje pisma, kasnije i telefonske pozive i emailove, čitalaca koji hvale i kritikuju rad BBC-a. Gledatelji obično pitaju zašto nema više programa na određenu temu, zašto je nešto objavljeno na način na koji jeste i slično.

Još jedan projekt je „BBC Young Reporter“ u kojem mladi od 11 do 18 godina imaju priliku da uz pomoć BBC-a ispričaju priče koje su im važne. BBC ovaj projekt provodi u saradnji sa školama, fakultetima, omladinskim i humanitarnim organizacijama kako bi obučili mlade ljude vještinama u razumijevanju medija i kreiranju sadržaja. Projekt uključuje brojne edukacije, treninge i resurse, kao i savjete uposlenika BBC-a.

“BBC Beyond Fake News“  je projekt britanskog javnog servisa koji otkriva kako se šire dezinformacije kroz istraživanja, serije diskusija i radionica širom svijeta. Igrica iReporter daje korisnicima mogućnost da kroz interakciju s aplikacijom i donošenje odluka osjete barem na kratko kako je biti novinar i urednik i birati šta objaviti i kako provjeriti informacije. Igricu je moguće igrati ovdje.

Belgijski javni servis je razvio projekt koji za cilj ima promovirati edukaciju o medijima tako što sadržaje i akcije za aktivno, kreativno i kritično korištenje medija predstavlja kroz dva načina: razumijevanje medija i učešće u medijima. Osim različitih programa koji rade na edukaciji publike, postoje i drugi načini kako građanima približiti rad medija. RTBF tako ima i planirane ture i radionice za posjetioce, kao i produkcijske i kreativne programe, kroz davanje prostora za izražavanje mišljenja publike, bilo kroz društvene mreže ili u programu.

Francuski javni servis na različite načine, poput videa ispod,nastoji građanima pojasniti šta znači profesionalno novinarstvo. 

The Observer televizije France24 je kolaborativni website na četiri jezika (francuski, engleski, arapski i perzijski) i TV emisijom koji pokriva međunarodne teme kroz „očevice“ – ljude koji se nalaze na licu mjesta i koji šalju fotografije i videe koje timovi u Parizu provjeravaju i kontekstualiziraju.

U Finskoj na javnom servisu Yle su razvili radionice iz novinarstva za građane a slične projekte su osmislili i u Holandiji i u EBU.

Korisne kampanje i izvještaji

Na određene datume kada se obilježavaju važni dani za slobodu izražavanja, moguće je promovisati medijsku pismenost, a postoje i kampanje koje rade na tome.

Safer Internet Day naglašava važnost sigurnog interneta za sve, a pogotovo za mlade. Ove godine je obilježen 5. februara od sloganom „Zajedno za bolji Internet“. Tu su i anevropske kampanje „All Digital Week“ i „European Media Literacy Week

- Neki od važnih dokumenata koji se bave medijskom i informacijskom pismenošću su:

- Mapirane prakse i aktivnosti iz medijske pismenosti u zemljama Evropske unije.

- Preporuke Vijeća Evrope o medijskom pluralizmu i transparentnosti vlasništva nad medijima.

- Preporuka Evropske unije o načinu borbe protiv širenja dezinformacija online.

- Direktiva o audiovizualnimmedijskim uslugama.  

- Izvještaj o regulatornim tijelima za elektronske medije i medijskoj pismenosti.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.