Rusija zabranila novinsku kuću Meduza

Rusija zabranila Meduzu

Rusija zabranila novinsku kuću Meduza

Čak i dijeljenje linkova sa njihovog sajta može se smatrati zločinom. 
 
foto: Meduza / Screenshot
 
Rusija je rusku novinsku kuću Meduza proglasila “nepoželjnom organizacijom”, čime je zabranila jedan od najpoznatijih izvora nezavisnog izvještavanja o Kremlju i ratu u Ukrajini, piše Guardian.
 
Meduzu, koju su osnovali ruski novinari u Rigi, Letonija, 2014. godine, rusko tužilaštvo proglasilo je ilegalnom u četvrtak 26. januara. Zvaničnici su u javnom saopštenju objavili da aktivnosti Meduze “predstavljaju prijetnju temeljima ustavnog poretka i nacionalne sigurnosti Ruske Federacije”, objavila je Meduza na svom sajtu.
 
Komitet za zaštitu novinara (CPJ) podsjeća da je organizacijama koje dobiju ovakvu klasifikaciju zabranjeno djelovanje u Rusiji, a svako ko u njima učestvuje ili radi na organizaciji njihovih aktivnosti prijeti kazna do šest godina zatvora i administrativne kazne.
 
“Posebno ozbiljno ograničenje za novinare koji moraju razgovarati s izvorima kako bi izvještavali”, navodi Meduza u saopštenju. Ova novinska kuća je navela kako su ograničenja toliko ozbiljna da se čak i dijeljenje linkova sa njihovog sajta može smatrati zločinom. 
 
Prema navodima Centra za odbranu masovnih medija, ruskoj grupi koja pruža pravnu pomoć novinarima i novinskim kućama, kako javlja CPJ, oznaka “nepoželjna organizacija” znači da je, pored distribucije sadržaja medijske kuće kazneno djelo i donacije kući unutar ili izvan Rusije.
 
U javnom pismu novinari Meduze obećali su da će nastaviti s radom, uprkos ograničenjima.
 
“Želimo sada da kažemo da se ne plašimo i da nam nije stalo do novog statusa, ali to nije tako“, navodi se u pismu.
 
“Bojimo se za naše čitaoce. Bojimo se za one koji sa Meduzom sarađuju dugi niz godina. Plašimo se za naše najmilije i prijatelje”, dodali su.
 
Ipak, kako ističu, oni vjeruju u ono što rade, vjeruju u slobodu govora, u demokratsku Rusiju i kažu da što je pritisak jači, to mu se jače odupiru.
 
Ova odluka tužilaštva, kako navodi Guardian, ima za cilj da opstruira kontinuirano izvještavanje medija o Rusiji, prijeteći dopisnicima, izvorima i donatorima novčanim kaznama ili krivičnim gonjenjem zbog bavljenja novinarstvom u zemlji.
 
Meduzu je ranije blokirao internet cenzor, proglašena je “stranim agentom“ 2021. ali su uprkos tome, kako su naveli, zadržali višemilionsku publiku u Rusiji i postali najveća necenzurisana publikacija objavljena na ruskom jeziku.
 
Guardian podsjeća da su stotine ruskih novinara bile prisiljene napustiti zemlju nakon što je predsjednik Rusije Vladimir Putin napao Ukrajinu prošlog februara. Novinari i pojedinci koji su invaziju nazvali “ratom“ bili su meta krivičnog gonjenja ili su ih vlasti zatvorile.
 
Nezavisni novinari su u četvrtak podržali Meduzu, nazvavši odluku Rusije pokušajem da ušutka jedan od najvažnijih medija u toj zemlji, dodaje Guardian.
 
Ovu odluku ruskog tužilaštva osudile su brojne međunarodne organizacije za slobodu medija te pozvale ruske vlasti da dopuste Meduzi da radi slobodno, kako su naveli iz Komiteta za zaštitu novinara (CPJ). Iz Međunarodnog instituta za štampu (IPI) su pak pozvali ruske vlasti da povuku svoju odluku o označavanju Meduze “nepoželjnom organizacijom”.
 
“Meduza svakodnevno donosi nezavisne vijesti i informacije milionima Rusa, nudeći im protuotrov za propagandu Kremlja. Vladina odluka da Meduzu proglasi ‘nepoželjnom’ je eklatantan i nečuven pokušaj da se Meduza zastraši, poremeti njen rad i dodatno izoluje rusku javnost od istine. Optužba da Meduza predstavlja opasnost za ruski ustavni poredak teško da bi mogla biti apsurdnija – ali je u skladu s orvelovskom represijom ruske vlade nad nezavisnim novinarstvom”, rekao je zamjenik direktora IPI-ja Scott Griffen.
 
Izvor: Guardian, CPJ, IPI

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.