Ruske vlasti pokrenule krivični postupak protiv urednice Fortanga

Rusija pokrenula treći postupak protiv novinarke zbog „lažnih informacija o ruskoj vojsci“

Ruske vlasti pokrenule krivični postupak protiv urednice Fortanga

CPJ: Rusija optužuje Isabelle Yevloyeve za širenje „lažnih informacija o ruskoj vojsci“.
 
foto: Twitter / Isabella Yevloyeva
 
Ruske vlasti pokrenule su treći krivični postupak protiv glavne urednice nezavisne web stranice Fortanga Isabelle Yevloyeve za širenje „lažnih informacija o ruskoj vojsci“, javlja Komitet za zaštitu novinara (CPJ).
 
Vlasti u Rusiji su 27. jula pokrenule krivični postupak protiv nje, o čemu je Yevloyeva obavijestila CPJ. Ovaj slučaj su potvrdili i iz ruske organizacije za pravnu pomoć za slobodu izražavanja Setevye Svobody, koja zastupa ovu novinarku. 
Prema njihovim navodima, za Yevloyevu, koja se trenutno nalazi van Rusije, izdata je potjernica.
 
“Ruske vlasti uložile su nevjerovatne napore i resurse kako bi spriječile bilo kakvo tačno izvještavanje o ratu u Ukrajini i podsjetile novinare, gdje god oni bili, da je njihov rad pod nadzorom”, rekao je Carlos Martinez de la Serna, programski direktor CPJ-a.  
 
U martu 2022. ruski zakonodavci usvojili su izmjene zakona u zemlji, određujući novčane i zatvorske kazne za širenje „lažnih informacija“ o ruskoj vojsci i radnjama vladinih agencija u inostranstvu ili „njihovu diskreditaciju“.
 
Prema navodima Setevye Svobody, optužbe protiv Yevloyeve proizlaze iz objave na stranici Fortanga od 27. juna koja je navodno sadržavala lažne informacije o ruskim oružanim snagama. Tog dana je na Fortangi objavljen izvještaj o gubicima ruske vojske u Ukrajini i bombardovanju trgovačkog centra u centralnom ukrajinskom gradu Kremenčuku.
 
Vlasti su prethodno pokrenule dva slična krivična postupka protiv Yevloyeve u vezi sa objavama objavljenim na novinarkinom Telegram kanalu u martu i aprilu.
 
Novinarka je kazala za CPJ da je premjestila te postove s Fortangine web stranice na svoj lični Telegram račun u nadi da će zaštititi to mjesto od blokiranja ruskih vlasti. Međutim, 28. marta ruski državni regulator za medije Roskomnadzor blokirao je web stranicu Fortanga, napisala je Yevloyeva na Twitteru.
 
Ako Yevloyeva bude proglašena krivom i dovedena u Rusiju, mogla bi dobiti kaznu do tri godine zatvora, prema ruskom krivičnom zakonu.
 
CPJ je poslao upit ruskom istražnom odboru u Ingušetiji za komentar, ali nije dobio odgovor. Iz ove američke nezavisne organizacije za slobodu medija ističu kako bi ruske vlasti trebale odmah odbaciti sve optužbe protiv Isabelle Yevloyeve i prestati koristiti zakone o “lažnim informacijama o ruskoj vojsci” za zastrašivanje novinara i cenzurisanje bilo kakvog izvještavanja o ratu u Ukrajini.
 
Izvor: CPJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.