Protesti Hrvatskog novinarskog društva protiv Lex AP-a održani u Zagrebu i Splitu

Protesti Hrvatskog novinarskog društva protiv Lex AP-a održani u Zagrebu i Splitu

Protesti Hrvatskog novinarskog društva protiv Lex AP-a održani u Zagrebu i Splitu

Upućen zahtjev da Vlada Hrvatske povuče zakon opasnih namjera.
 
foto: Nikola Šolić / HND
 
U Zagrebu i Splitu u srijedu su održani protesti u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva (HND) te je upućen zahtjev Vladi Hrvatske da povuče članak 307.a Krivičnog zakona koji govori o “neovlaštenom otkrivanju sadržaja izvidne ili dokazne radnje”, odnosno Lex AP.
 
Ovaj zakon opasnih namjera, kako ga naziva HND, širom otvara vrata skrivanju zloupotreba represivnog aparata i ukida javnost kao kontrolni mehanizam rada policije, Državnog odvjetništva i sudova, smatraju iz novinarskog društva. “Sve osobe iz sustava istrage koje dođu do podataka o nepravilnostima, a koji su od javnog interesa, dobro će razmisliti prije nego što ih podijele s medijima. Država ih je zastrašila, tri godine zatvora nisu šala”, poručeno je sa protesta.
 
Više od 500 demonstranata u Zagrebu te oko 200 u Splitu, prema procjeni HND-a, zviždali su i skandirali protiv Lex AP-a te su poslali i poruke putem transparenata: "Plenki je malo nervozan", "Nema izvora nema političkog problema", "Sebi šape A Pe!", "Jadni interes"....
 
Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko je rekao da bi ako Vlada ne povuče ovaj zakon došlo do daljnjeg sužavanja medijskih sloboda u zemlji.
 
“Ponosni smo na činjenicu da HND u istom danu u isto vrijeme ima dva prosvjeda protiv zakona kojim Andrej Plenković želi u ovoj superizbornoj godini ušutkati sve kritičke tonove koji mu ne idu u prilog... Hrvatsko novinarsko društvo zahtijeva da se Lex AP, zakon opasnih namjera, odnosno članak 307.a u potpunosti odbaci! Mi od toga ne odustajemo! Vjerujte, predsjedniče Vlade, neće nam biti nikakav napor ponovo doći ovamo ako to ne učinite”, istakao je Zovko.
 
Zovko je kazao kako je HND i službeno poslao dopis Ministarstvu pravosuđa Hrvatske i uprave da dostave informaciju o tome da li u nekim evropskim zemljama postoji rješenje poput članka 307.a koji je Vlada predložila, ali odgovora, kako je naveo, nije bilo. 
 
“Da se ne lažemo, cijela ova priča oko zakona opasnih namjera usmjerena je prema tome da se ušutka novinarska profesija i svi hrabri ljudi iz sustava koji žele progovoriti o brojnim nezakonitim radnjama.  Žao nam je, gospodine premijeru, ali ne želimo sudjelovati u gradnji vašeg kulta ličnosti”, rekao je Zovko između ostalog.
 
Predsjednica Evropske federacije novinara (EFJ) Maja Sever pohvalila je angažman cijelog HND-a u organizaciji samog protesta i borbe protiv Lex AP-a, prenosi HND. 
 
“Osobito nas smeta taj bahatluk i cinizam kojim se AP obraća struci i svim građanima i to je nedopustivo i neće proći i ako treba opet ćemo doći”, poručila je Sever.
 
Potpredsjednik HND-a Drago Hedl u svom govoru podsjetio je na praksu po kojoj vladajući kod prijedloga izmjene nekog zakona uvijek u radnoj verziji koja ide u Sabor stave i nešto manje važno, što će onda u konačnoj verziji, kako se navodi, pod pritiskom opozicije i javnosti, lako izbaciti ali će sačuvati suštinu.
 
“Slično se događa sada i s Lex AP-om. Prvo se odustalo od kažnjavanja novinara koji objave informaciju dobivenu iz istrage, a jučer ministar pravosuđa najavljuje kako neće biti kaznenog djela ako je procurila informacija u interesu žrtve, u interesu obrane u kaznenom postupku ili u pretežitom javnom interesu”, naglasio je Hedl.
 
Dodao je kako demonstranti nisu na protestu iz straha da će u zatvor zbog objave informacije iz istražnog postupka, već da su tu u interesu profesije, novinarstva kao javnog dobra, koje radi za javno dobro, u javnom interesu.
 
Prema njegovim riječima, postoje dvije “lukave zamke” u navodnom reteriranju zakonodavca, koje se odnose na nekažnjavanje novinara i ako je objava informacije iz istrage u pretežnom javnom interesu.
 
“Prvo, kako će zakon definirati pojam ‘novinar’, tko to jest, a tko nije, jer iz dosadašnje sudske prakse vidimo da neki suci novinarom smatraju samo osobe sa završenim fakultetom novinarstva ili one koji su u radnom odnosu u nekom mediju. Drugo, tko jamči da novinar za objavu informacije iz istrage neće niti biti kažnjen po drugoj zakonskoj osnovi, kao pomagač u počinjenju kaznenog djela”, kazao je Hedl.
 
Komentarisao je i najavu ministra pravosuđa i uprave Hrvatske Ivana Malenice kako neće biti krivičnog djela ako je objavljena informacija iz istrage u pretežnom javnom interesu te je rekao: “Pitanje je tko i kako procjenjuje što jest a što nije javni interes. U više sudskih postupaka suci su očiti javni interes za objavom nekih informacija prosuđivali da javni interes ne postoji. Zašto tako ne bi postupali i istražni organi? Zašto oni bolje od novinara znaju što jest, a što nije javni interes?”.
 
“Mi danas ovdje nismo da tražimo izuzeće od progona novinara jer držimo da zakon treba jednako vrijediti za sve. Mi smo ovdje zato što odlučno tražimo da se Lex AP neodložno, jednom zauvijek, skine s dnevnoga reda, da se od njega odustane, jer njegovo uvođenje u Kazneni zakon znači kraj istraživačkog novinarstva koje se najčešće oslanja na izvore, one poštene ljude u sustavu koji se ne slažu sa zataškavanjem detalja iz istraga, čime se često pogoduje visokim dužnosnicima ili visokopozicioniranim ljudima iz vrha stranke”, kazao je između ostalog Hedl.
 
U Splitu su okupljeni poručili kako svi “znamo da je javni interes iznad nečije privatnosti”.
Protesti u Splitu 
 
Predsjednik Ogranka HND-a Splitsko-dalmatinske županije Damir Petranović kazao je kako je ovo najgori i najopasniji zakon koji se predlaže u nekoliko posljednjih godina.
 
“On za namjeru ima ograničenje slobode medija i izražavanja te uskraćuje pravo javnosti da zna i da dobije informacije od javnog interesa”, kazao je Petranović poručivši kako novinari neće šutjeti te je poručio predsjedniku Vlade Hrvatske Andreju Plenkoviću i budućem državnom odvjetniku da će novinari kršiti taj zakon zbog javnog interesa.
 
“Stoga pozivam i zviždače i sve građane da krše taj zakon jer bez medija i novinara Hrvatska bi otišla u diktaturu”, naglaso je bio Petranović, objavio je HND.
 
Sa skupa u Splitu taksativno su pobrojane negativnosti predloženih izmjena KZ-a: 
 
 1. Nacrt novog zakona sprečava ljude koji vide nepravilnosti u sustavu da o tome obavijeste javnost.
 2. Nacrt novog zakona sprečava novinare da informacije koje dobivaju o nepravilnostima u sistemu podijele s javnosti.
 3. Nacrt novog zakona sprečava ljude koji nemaju nikakvu zaštitu moćnika da o nepravdama koje im se događaju u sistemu obavijeste javnost.
 4. Sljedeći put kad vi ili vaše dijete ne prođete na konkursu za posao jer je namješten i to prijavite, ako sve bude zataškano, niko neće znati jer nećete smjeti reći ništa.
 5. Sljedeći put kad se pokuša zataškati da je ženu udario partner koji ima prijatelje na visokim položajima, niko neće znati jer neće smjeti reći ništa.
 6. Sljedeći put kad se pokuša zataškati da je neki dužnosnik skrivio saobraćajnu nesreću, niko neće znati jer niko neće smjeti reći ništa.
 7. Sljedeći put kad otpratite dijete na autobus za neki bolji život, to će biti jer će korupcija do kraja izjesti državu jer niko neće smjeti reći niša.
 8. Istrage nisu tajne, one su nejavne. Zato možemo saznati za nepravilnostima i reagovati. Šta će biti kad o nepravilnostima nećemo znati ništa?
 9. Vidljivost nepravilnosti omogućuje nam da mijenjamo državu na bolje.
 10. Vidljivost nepravilnosti štiti osjetljive i obespravljene.
 11. Vidljivost nepravilnosti štiti vas.
 12. Vidljivost nepravilnosti štiti Hrvatsku.
 13. Interes najvećeg mogućeg broja građana Hrvatske, dakle javnosti, mora biti ispred pokrivanja nepravilnosti u sistemu.
 14. Andrej Plenković je premijer s najviše novinarskih protesta u mandatu.
 15. Andrej Plenković je premijer koji nije imao ništa protiv curenja podataka i demokracije dok se u jednom spisu nisu pojavili inicijali AP. Andrej Plenković želi uređivati vijesti sudskim putem.  
 
Izvor: HND 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.