Hrvatsko novinarsko društvo: Hrvatska vlada predlaže zakon opasnih namjera

Hrvatsko novinarsko društvo: Hrvatska vlada predlaže zakon opasnih namjera

Hrvatsko novinarsko društvo: Hrvatska vlada predlaže zakon opasnih namjera

Uvođenje novog krivičnog djela za neovlašteno otkrivanje sadržaja istražne ili dokazne ranje.

foto: Mediacentar Sarajevo

Zbog predloženog uvođenja novog krivičnog djela u Kazneni zakon Hrvatske, koje se odnosi na neovlašteno otkrivanje sadržaja istražne ili dokazne radnje koja se tiče učesnika postupka, Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) izražavaju duboku zabrinutost i nezadovoljstvo, naveli su u saopštenju. Smatraju da se ovakav prijedlog može nazvati i zakonom opasnih namjera jer, kako navode HND i SNH, predstavlja ozbiljnu prijetnju novinarskoj profesiji i slobodnom novinarstvu.

HND i SNH kažu da je, iako iz Ministarstva pravosuđa Hrvatske i uprave tvrde da je cilj prijedloga zaštita pretpostavke nevinosti i prava na privatnost optuženog i drugih sudionika u postupku, teško zanemariti da se ova promjena događa u vrlo osjetljivom političkom trenutku, neposredno prije superizborne 2024. godine. Ova godina se naziva superizbornom jer građane Hrvatske očekuju evropski, parlamentarni i predsjednički izbori.

“Takav kontekst izaziva sumnje da vlast koristi navedeno zakonsko rješenje kako bi zaustavila neugodno curenje informacija koje su od javnog interesa”, piše u njihovom saopštenju.

“Iako su novinari izrijekom isključeni kao osobe koje bi ovakvim zakonom mogle kazneno odgovarati, evidentno je da će im biti onemogućeno ili barem otežano medijsko izvještavanje o kaznenim postupcima i procesuiranju politički izloženih osoba”, dodaje se.

HND i SNH navode da bi novinari i novinarke prihvatanjem ovakvog prijedloga Kaznenog zakona bili dovedeni u situaciju da ih se pritišće da otkriju izvore, a s pravom, kako se naglašava u saopštenju, može se postaviti i pitanje hoće li dolaziti do toga da se provjeravaju sve komunikacije novinara kako bi se ustanovilo ko je prekršio zakon i odao podatke iz istrage. 

Podsjećaju kako je inicijativa za uvođenje novog krivičnog djela krenula iz političkog vrha početkom ove godine, nakon što su objavljeni transkripti razgovora u slučaju bivše državne tajnice Josipe Rimac, u kojima su spomenuti visoki dužnosnici vladajuće stranke. Tada je, dodaju udruženja, premijer Hrvatske Andrej Plenković najavio kako će curenje informacija postati krivično djelo.

“Ovakve situacije da nam netko stvari iz spisa nekontrolirano, namjerno, politički, selektirano, aranžirano ide van, čine političke probleme i cure, to se neće dogoditi jer će to biti kazneno djelo”, poručio je tada Plenković.

Naglasili su da građani Hrvatske trebaju biti svjesni da će primjena ovog zakona ozbiljno ograničiti medijsko izvještavanje o važnim aferama i na kraju ih lišiti informacija od javnog interesa.

“Ovakvo zakonsko rješenje predstavljalo bi novo iscrpljivanje i zastrašivanje novinara i medija, odnosno – kao i SLAPP – još jedan oblik zloporabe pravosuđa s ciljem ograničavanja slobode izvještavanja i prava javnosti da bude informirana o postupcima vlasti”, navodi se u saopštenju kojeg su potpisali Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a i Maja Sever, predsjednica SNH.

Izvor: HND

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.