Peticiju Hrvatskog novinarskog društva potpisalo više od 2000 ljudi

Peticiju Hrvatskog novinarskog društva potpisalo više od 2.000 ljudi

Peticiju Hrvatskog novinarskog društva potpisalo više od 2000 ljudi

Potpisi protiv “zakona opasnih namjera” upućeni premijeru Hrvatske
 
foto: HND
 
Hrvatsko novinarsko društvo (HND) uputilo je u utorak Vladi Hrvatske peticiju s više od 2.000 potpisa prikupljenih protiv “zakona opasnih namjera”, uvođenja novog krivičnog djela neovlaštenog otkrivanja sadržaja istražne ili dokazne radnje. Još jednom su pozvali premijera Hrvatske da odustane od tog prijedloga jer je “protiv novinarske profesije i interesa javnosti”, javlja HND.
 
“Zahvaljujemo svima vama koji ste svojim potpisom podržali naš otpor uvođenju novog kaznenog djela ‘Neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje’ (članak 307.a Kaznenog zakona) i prepoznali opasnosti ovakve izmjene Kaznenog zakona. Peticiju s vašim potpisima uputili smo danas predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću u nadi kako će uvažiti naše glasove”, naveo je jučer predsjednik HND-a Hrvoje Zovko. 
 
HND napominje da je premijer Hrvatske najavio uvođenje krivične odgovornosti za objavu podataka iz istraga koji nanose štetu političkim interesima nakon što su mediji početkom 2023. objavili transkripte iz predmeta Josipe Rimac, najprije o “aferi AP”, a onda i o glasnogovorniku Vlade Hrvatske Marku Miliću i zapošljavanju u Hrvatskim šumama.
 
HND također upozorava da bi se time vratili u vremena kada je istraga bila tajna iako je Ustavni sud još 2012. rekao da istraga mora biti transparentna i pod kontrolom javnosti. 
 
Plenkovića se još jednom poziva da odustane od tog zakonskog prijedloga.
 
“Naša borba protiv ovog zakona se nastavlja”, rekao je Zovko.
 
HND naglašava da u demokratskoj državi javnost ima pravo i mora biti obaviještena o postupcima koje vode državna tijela, a od javnog su interesa, što će im ovaj zakon onemogućiti. 
 
“Razlog njegova uvođenja je upravo skrivanje od javnosti kaznenih postupaka protiv visokih državnih dužnosnika, što je u demokratskoj zemlji nedopustivo”, kažu u HND-u.
 
Ističu da uvođenje takvog krivičnog djela nije usmjereno samo protiv novinarske profesije nego i protiv prava javnosti da bude informisana.
 
“Ovakav prijedlog, ako prođe, onemogućit će svakoga građanina i građanku ove zemlje da slobodno i bez straha putem medija obavijeste javnost o nepravilnostima koje se događaju u postupcima koji se tiču njih samih, pa i kada su žrtve kaznenog djela”, naveli su iz HND-a.
 
Svoje protivljenje “izravnom udaru na slobodu govora i slobodu primanja informacija” HND je izrazio i u savjetovanju s javnošću oko izmjena Krivičnog zakona. U HND-u kažu da Izvještaj s tog savjetovanja resornog Ministarstva pravosuđa i uprave još čekaju iako je trebalo biti objavljen još 22. novembra.
 
Izvor: HND
___
 

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.