I Francuska hapsi novinare

Privedena francuska novinarka

I Francuska hapsi novinare

Uhapšena Ariana Lavrilleux koja je otkrila vojnu operaciju Francuske u Egiptu

foto: Twitter / Ariane Lavrilleux

Francuska novinarka Ariane Lavrilleux koja je u novembru 2021. otkrila saučesništvo francuske vlade u vansudskim ili proizvoljnim pogubljenjima, privedena je u policijski pritvor u utorak 19. septembra, javile su Međunarodna i Evropska federacija novinara (IFJ i EFJ).

Novinarske organizacije u saopštenju osuđuju ovo, kako su istakli, brutalno kršenje slobode medija i temeljnog demokratskog načela zaštite izvora.

U utorak, u šest sati ujutro, navodi se u saopštenju IFJ-a i EFJ-a, policijski službenici francuske obavještajne agencije Generalnog direktorata za unutrašnju sigurnost (DGSI) u pratnji sudije pretražili su dom Ariane Lavrilleux, koja radi u istraživačkom online mediju “Disclose”. Nakon toga je privedena u sklopu istrage o, kako se dodaje, “kompromitovanju tajni nacionalne odbrane i otkrivanju informacija koje bi mogle dovesti do identifikacije zaštićenog agenta”, a koja je pokrenuta u julu 2022.

“Disclose”, medij u kojem je Lavrilleux zaposlena, istakao je da je cilj ovog neprihvatljivog napada na slobodu medija bio, kako su naglasili, da se identifikuju njihovi izvori koji su pomogli u otkrivanju vojne operacije “Sirli”, koju je Francuska izvela u Egiptu u ime diktature.

Generalni sekretar IFJ-a Anthony Bellanger rekao je da je pretres novinarkinog doma kako bi se došlo do njenih izvora neprihvatljiv i da predstavlja kršenje profesionalne tajne sadržane u članu 7. Globalne etičke povelje IFJ-a za novinare.

“Pozivamo francuske vlasti da se pridržavaju svojih međunarodnih obaveza prema slobodi medija i da oslobode Ariane Lavrilleux”, izjavio je Bellanger.

Novinarske organizacije su se pridružile svojim francuskim podružnicama SNJ-u, SNJ-CGT-u i CFDT-Journalistes u osudi intervencije DGSI-a navodeći da je u pitanju “još jedna neprihvatljiva epizoda zastrašivanja”. EFJ i IFJ su istakle da je operacija jasno usmjerena na identifikovanje izvora koji su omogućili otkrivanje saučesništva Francuske u državnim zločinima u Egiptu.

“Francuska vlada, koja je upravo skandalozno izmijenila nacrt evropske uredbe EMFA-e kako bi legalizovala špijuniranje novinara, znak je neprijateljske politike prema medijima i pravu građana na pristup informacijama. Zahtijevamo oslobađanje Ariane Lavrilleux i poništavanje svih optužbi protiv nje”, izjavio je u utorak generalni sekretar EFJ-a Ricardo Gutiérrez.

U novembru 2021. “Disclose” se, piše na njihovom sajtu, oslonio na nekoliko stotina “strogo povjerljivih” dokumenata kako bi “otkrio kampanju proizvoljnih pogubljenja koju je orkestrirala diktatura egipatskog predsjednika Abdela Fataha Al-Sisija, uz saučesništvo francuske države”.

Izvor: IFJ, EFJ, Guardian

___
 

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.