Dvije osobe uhapšene zbog napada na crnogorskog novinara Seada Sadikovića

Dvije osobe uhapšene zbog napada na crnogorskog novinara Seada Sadikovića

Dvije osobe uhapšene zbog napada na crnogorskog novinara Seada Sadikovića

Novinara Sadikovića su napadači navodno udarali kopljem na kojem je bila zastava Crne Gore.

foto: screenshot TV Vijesti/YouTube

Crnogorska policija jučer je saopštila da je uhapsila dvojicu mladića zbog sumnje da su verbalno i fizički u Bijelom Polju napali novinara Televizije Vijesti Seada Sadikovića, piše Radio Slobodna Evropa.

Kako se navodi, riječ je o mladićima Nerminu Omeroviću i Edinu Dizdareviću koji su kao učesnici auto kolone koja je organizovana protiv “fašizma i zdravstvenog genocida” u Bijelom Polju napali novinara Sadikovića.

Radio Slobodna Evropa piše da je u protestnim kolonama koje su organizovale pristalice patriotskih, procrnogorskih organizacija učestvovalo po više desetina vozila, a Vijesti pišu da su građani Crne Gore za učešće u auto kolonama organizovanim u više crnogorskih gradova, pozvani putem drušvenih mreža.

Vijesti pišu i da je Sadiković koji je novinar istoimene crnogorske televizije rekao da je u tom napadu zadobio lakše povrede u predjelu glave, te da je uz psovke i vrijeđanja, napadnut od strane “pet-šest momaka”. Radio Slobodna Evropa piše da je Sadiković rekao kako je udaren kopljem na kome je bila crnogorska zastava.

Prema pisanju Radija Slobodna Evropa, napad na Sadikovića osudili su predstavnici domaćih, evropskih i međunarodnih institucija u toj zemlji, kao i Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore koje je, kako se navodi, poručilo da će učiniti sve što kako bi ovaj slučaj bio rasvijetljen do kraja.

Šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Oana Cristina Popa, je na Twitteru, između ostalog, poručila da je napad na Sadikovića neprihvatljiv, te da svi novinari u toj zemlji moraju imati mogućnost obavljanja svog posla bez straha od nasilja, uznemiravanja i zastrašivanja što je i ključni dio na putu ka Evropskoj uniji.

Novinarska i medijska udruženja su saopštila da odgovornim za napad na Sadikovića smatraju sve one koji "mjesecima raspiruju tenzije" u Crnoj Gori, piše Radio Slobodna Evropa.

Napad na Sadikovića osudio je i Sindikat medija Crne Gore kojeg, kako piše Safejournalists, dodatno zabrinjava i činjenica da je prethodnih dana Sadiković bio na meti brojnih provokacija i dobijao prijetnje smrću što tužilaštvo te zemlje nije ozbiljno shvatilo.

Sadiković je autor emisije „Bez granica“ na TV Vijesti koji je, kako se navodi, poznat po kritičkom stavu prema bivšoj vlasti.

Izvor: RSE, Vijesti

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.