Pomoć medijskih organizacija novinarima u Gazi

Akcije medijskih organizacija za spašavanje palestinskog novinarstva

Pomoć medijskih organizacija novinarima u Gazi

RSF je u Gazi uspostavio dva radna mjesta za novinare, te dostavio opremu. 
 
foto: Pixabay / Ilustracija
 
Kao dio podrške novinarima u Gazi od početka rata, Reporteri bez granica (RSF) i lokalni partner ove organizacije, Arapski reporteri za istraživačko novinarstvo (ARIJ), postavili su opremljene šatore u Gazi za novinare za rad. Također su dostavili profesionalnu opremu i osnovne proizvode za preživljavanje, posebno za novinarke, objavili su iz RSF-a prošle sedmice.
 
RSF od kraja oktobra radi sa ARIJ-om kako bi zadovoljio hitne potrebe novinara u Gazi da bi mogli nastaviti raditi u trenutnom stravičnom okruženju. Protjerani iz svojih domova, mnogim novinarima, nedostaju osnovni resursi da prežive, ali i da rade, te su izloženi stalnoj opasnosti. Više od 100 novinara je do sada ubijeno, od kojih je najmanje 22 ubijeno dok je obavljalo svoj posao, a desetine su povrijeđene. Takođe je oko 50 medijskih kancelarija uništeno u bombardovanju.
 
Kako bi podržali i zaštitili palestinsko novinarstvo u Gazi, RSF i ARIJ poduzeli su četiri vrste mjera: stvaranje prihvatnog prostora za novinarke, uspostavljanje sigurnih i opremljenih radnih prostorija, obezbjeđivanje profesionalne opreme i kupovinu proizvoda za zadovoljenje njihovih osnovnih potreba.
 
“Uz pomoć RSF-a, ARIJ je uspio podržati preko 90 novinara u Gazi”, rekao je izvršni direktor ARIJ-a Hoda Osman.
 
Takođe su, kako je dodao, raseljenim novinarima obezbijedili dušeke, pokrivače, a ponekad i šatore, a postavili su i zajedničke prostore za rad novinara.
 
Tokom drugog mjeseca rata, RSF i ARIJ podigli su šator za smještaj raseljenih novinarki. Šator, čija lokacija je tajna zbog sigurnosnih razloga, ima posebno opremljene krevete na drvenom podu i istovremeno može primiti do šest novinarki. Raseljene novinarke često se suočavaju sa specifičnim poteškoćama i prinuđene su da dijele kupatila i mjesta za spavanje sa muškim kolegama, što ih, kako je naglašeno, lišava svake privatnosti.
 
RSF i ARIJ su uspostavili dva radna područja u Gazi. To su, kako je objašnjeno, šatori koji su otvoreni za sve novinare kojima je potrebno mjesto za rad. Opremljeni su strujom, internetom, solarnim baterijama, strujnim kablovima i radnim namještajem. Svaki može primiti oko 20 novinara.
 
RSF i ARIJ su obezbijedili profesionalnu opremu novinarima u Gazi čija je oprema oštećena ili izgubljena tokom prisilnog raseljavanja od početka rata. Oprema koja je obezbijeđena uključuje telefone, laptope, baterije, digitalne SIM kartice (eSIM) i kamere. Ova oprema je neophodna za novinare zbog redovnih prekida interneta. Prenosne baterije su također ključne jer je pristup električnoj energiji ograničen.
 
RSF i ARIJ su takođe, kako je navedeno, raseljenim novinarima osigurali osnovne proizvode, uključujući hranu, zimsku odjeću i donje rublje, dušeke, deke i šatore.
 
Dvije organizacije navode i da su se suočili sa izazovima dok su pomagali ovim novinarima jer je Pojas Gaze neprestano bombardovan, kao i da je većina novinara često više puta raseljena. Naglasili su da će nastaviti s ovim mjerama kako bi zaštitili palestinsko novinarstvo.

Izvor: RSF

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.