IFJ osuđuje zabranu ulaska novinara u pojas Gaze

IFJ osuđuje zabranu ulaska novinara u pojas Gaze

Zabrana ulaska stranih novinara u pojas Gaze recept je za cenzuru, neznanje i strah, saopštila je Međunarodna federacija novinara (IFJ).

"Oči cijelog svijeta su uprte u Gazu, a Izrael pokušava da cenzuriše vijesti držeći novinare na distanci", rekao je generalni sekretar IFJ-a Aidan White. Izraelske vlasti tvrde da je razlog za zabranu, koja je na snazi od 27.12.2008., to što ne mogu garantovati sigurnost stranih novinara, no White je ovo obrazloženje odbacio kao neodrživo. Izraelski vrhovni sud je, nakon brojnih protesta stranih novinara, naredio da se pristup dozvoli slučajno odabranoj grupi od 8 novinara, no odluka još uvijek nije sprovedena i granice ostaju zatvorene.

Pristup stranim novinarima je u pojas Gaze onemogućen od prekida primirja s Hamasom, a strani mediji se oslanjaju na izvještavanje palestinskih freelance novinara, koji su uglavnom neakreditovani i nemaju slobodu kretanja u regionu. Izraelskim novinarima je također zabranjen pristup. IFJ smatra da ovakvo ograničavanje kretanja novinara doprinosi neujednačenom i nepotpunom izvještavanju i da bi novinarima trebalo dozvoliti da putuju i rade bez vojnog nadzora.

Izvor: IFJ, AP, China View