Pokrenut Threads, deset miliona se već pridružilo Twitterovom rivalu

Pokrenut Threads, deset miliona se već pridružilo Twitterovom rivalu

Pokrenut Threads, deset miliona se već pridružilo Twitterovom rivalu

Aplikacija za sada dostupna u više od 100 zemalja.

foto: Apple store

Deset miliona korisnika prijavilo se za Metinu novu aplikaciju Threads u prvih sedam sati od pokretanja, kaže direktor kompanije Mark Zuckerberg a prenosi BBC.

Aplikaciju je Zuckerberg predstavio kao "prijateljskog" rivala Twitteru, kojeg je Elon Musk kupio u oktobru.

Stručnjaci kažu da bi Threads mogao privući korisnike Twittera koji su nezadovoljni promjenama na platformi.

Threads omogućava korisnicima da objavljuju do 500 znakova i ima mnogo funkcija sličnih Twitteru, piše BBC.

Medij dodaje da je na pitanje na Threadsu da li će aplikacija biti "veća od Twittera", Zuckerberg rekao da će biti potrebno neko vrijeme, ali da smatra da bi trebala postojati aplikacija za javne razgovore za više od milijardu ljudi.

"Twitter je imao priliku da to učini, ali nije uspio. Nadam se da mi hoćemo", kazao je.

Konkurenti su kritikovali količinu podataka koju aplikacija može koristiti, uključujući zdravstvene, finansijske i podatke o pregledavanju koji su povezani s identitetima korisnika, prema Apple Storeu.

Za sada je aplikacija dostupna za preuzimanje u više od 100 zemalja, uključujući Veliku Britaniju, ali još uvijek nije u Evropskoj uniji (EU) zbog regulatornih problema.

Meta, koja je vlasnik Facebooka i Instagrama, nazvala je novu aplikaciju "početnom verzijom" s planiranim dodatnim funkcijama uključujući mogućnost interakcije s ljudima na drugim aplikacijama društvenih mreža kao što je Mastodon.

"Naša vizija sa Threadsom je da uzmemo ono što Instagram najbolje radi i da to proširimo na tekst", naveli su iz kompanije prije pokretanja.

Iako je Threads samostalna aplikacija, korisnici se prijavljuju koristeći Instagram nalog. Njihovo Instagram korisničko ime se prenosi, ali postoji opcija da se profil prilagodi posebno za Threads.

Korisnici će takođe moći da izaberu da prate iste naloge kao i na Instagramu.

BBC navodi da postoji nekoliko dostupnih alternativa za Twitter, kao što su Bluesky i Mastodon, ali da su se one borile da bi stekle popularnost, kao i to da Threads ima značajnu prednost jer je povezan sa Instagramom, a stotine miliona korisnika je već na toj platformi.

Objave na Threadsu se mogu dijeliti na Instagramu i obrnuto i mogu uključivati poveznice, fotografije i video zapise u trajanju do pet minuta.

Korisnici mogu kontrolisati ko ih može "spomenuti" i filtrirati odgovore na objave koji sadrže određene riječi.

Prestanak praćenja, blokiranje, ograničavanje ili prijavljivanje drugih profila je također moguće, a svi nalozi koje korisnici blokiraju na Instagramu automatski se blokiraju na Threadsu.

Mediji, piše BBC, ističu sličnost nove aplikacije Mete sa Twitterom, dok neki investitori opisuju aplikaciju kao "Twitter ubicu".

U subotu je šef Twittera Elon Musk ograničio broj tweetova koje korisnici mogu vidjeti dnevno na njegovoj platformi, navodeći razlog tome "ekstremnu krađu podataka".

To je bio, prema pisanju BBC-a, najnoviji pokušaj Muska da natjera korisnike da se prijave na Twitter Blue, uslugu pretplate na toj platformi.

Otkako je Musk preuzeo vodstvo u kompaniji, mnogi korisnici Twittera, podsjeća BBC, javno su izrazili svoje nezadovoljstvo platformom i njegovim upravljanjem.

Guardian je testirao Threads u srijedu, nekoliko minuta nakon lansiranja. Navode da se Threadsu može pristupiti samo integracijom postojećeg Instagram korisničkog imena za prijavu, što znači da ako nemate nalog, morate ga napraviti da biste ušli na novu platformu. Uporedili su znakove u objavama sa Twitterom te naveli da za razliku od te platforme koja ima ograničenje od 280 karaktera, Threadsovo iznosi 500 znakova.

Takođe, za razliku od Twittera, Guardian piše da se čini da Threads ne koristi hashtagove i nema funkciju koja korisnicima omogućuje pretraživanje određenog teksta ili fraza. Korisnicima takođe omogućuje dijeljenje do deset fotografija u jednoj objavi, što je isto ograničenje kao i na Instagramu, za razliku od Twitterovog ograničenja od četiri.

Ostatak Guardianove recenzije možete pročitati na ovom linku.

Izvor: BBC, Guardian

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.