Počelo suđenje novinarkama koje su izvijestile o smrti Mahse Amini

Počelo suđenje novinarkama koje su izvijestile o smrti Mahse Amini

Počelo suđenje novinarkama koje su izvijestile o smrti Mahse Amini

Novinarke suočene sa nekoliko optužbi na suđenju iza zatvorenih vrata.

foto: RSF

Revolucionarni sud u Iranu u utorak je započeo suđenje iza zatvorenih vrata novinarki Niloofar Hamedi koja je izvještavala o 22-godišnjoj Mahsi Amini koja je nakon pritvora prošle godine preminula, što je izazvalo višemjesečne proteste u zemlji, javlja Guardian.

Na fotografiji koju je snimila Hamedi i koja je objavljena u dnevnim novinama Shargh prikazani su Aminini roditelji kako se grle u teheranskoj bolnici gdje im je kćerka ležala u komi a taj prizor obišao je svijet.

Suđenje održano u utorak završilo je za manje od dva sata. Njeni advokati nisu dobili priliku da je brane, a članovima porodice Hamedi nije bilo dopušteno da prisustvuju sudu, napisao je na Twitteru suprug od Hamedi, Mohammad Hossein Ajorlou.

“Odbacila je sve optužbe i naglasila da je svoju novinarsku dužnost obavljala u skladu sa zakonom”, naveo je.

 

Smrt Mahse Amini, koju je privela moralna policija zbog navodnog kršenja iranskog kodeksa oblačenja, pokrenula je val masovnih protuvladinih protesta koji su trajali mjesecima.

Hamedi, zajedno s novinarkom Elahe Mohammadi, kojoj je u ponedjeljak počelo suđenje, suočavaju se s nekoliko optužbi, uključujući “dosluh s neprijateljskim silama” zbog izvještavanja o smrti Amini.

U oktobru je iransko ministarstvo obavještajne službe optužilo da su Mohammadi i Hamedi, koje se nalaze u zatvoru više od osam mjeseci, strani agenti CIA-e.

Iranski vladari okrivili su “niz neprijatelja za proteste”, uključujući Sjedinjene Američke Države (SAD), koji, kako piše Guardian, imaju za cilj destabilizovati Islamsku Republiku.

The Washington Post piše da iranska vlada nije javno predstavila nikakve dokaze koji bi potkrijepili optužbe.

Grupe za zaštitu ljudskih prava kažu da nema mnogo nade da će novinarke imati pošteno suđenje u iranskom politizovanom pravosudnom sistemu. Hiljade demonstranata i dalje su u zatvoru, a najmanje sedam ih je pogubljeno u vezi s protestima.

Nije poznato kada će biti donesena presuda.

Hamedi i Mohammadi, zajedno sa novinarkom Narges Mohammadi, dobile su početkom maja Svjetsku nagradu za slobodu medija UNESCO/Guillermo Cano za 2023. godinu.

Izvor: Guardian, The Washington Post

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.