U Iranu nastavljena hapšenja novinara i prekid pristupa informacijama

U Iranu nastavljena hapšenja novinara i prekid pristupa informacijama

U Iranu nastavljena hapšenja novinara i prekid pristupa informacijama

Blizu 20 novinara uhapšeno u Iranu.
 
foto: Twitter
 
Međunarodne organizacije za slobodu medija upozoravaju na hapšenja novinara u Iranu koja su uslijedila nakon protesta koji su počeli 16. septembra u toj zemlji zbog smrti 22-godišnje Iranke Mahse Amini.
 
Podsjećaju i da su nastavljene blokade interneta i društvenih mreža. Globalna mreža za internet monitoring NetBlocks javlja kako su primijetna široko rasprostranjena ograničenja platformi Skype, WhatsApp i Linkedin, koja su uslijedila nakon zabrana Facebooka, Twittera, TikToka i Telegrama od ranije. 
 
Međunarodna federacija novinara (IFJ) navodi kako je četrnaest novinara privedeno usred nacionalnih protesta od 16. septembra, dok Komitet za zaštitu novinara (CPJ) javlja kako je prema njihovim informacijama do ponedjeljka, 26. septembra, najmanje 20 novinara uhapšeno. 
 
Detalji o hapšenjima su oskudni zbog nestanka interneta i velikih smetnji u radu telefona i društvenih mreža. Prema izvorima CPJ-a navodi se i da je nekoliko novinara privedeno tokom kasnih noćnih racija u njihovim domovima. Njihovi izvori su rekli da snage sigurnosti, koje su novinarima oduzele elektronske uređaje, nisu navele koju agenciju predstavljaju niti dale naloge za hapšenje ili objašnjenje optužbi.
 
Organizacije koje promovišu slobodu medija pozivaju iranske vlasti da odmah oslobode novinare i vrate slobodan protok informacija.
 
“Pojačavanjem obračuna s novinarima usred izbijanja nasilja nakon blokiranja pristupa WhatsAppu i Instagramu, iranska vlada je poduzela još jedan oštar korak da naruši slobodu medija”, kažu iz odjela za Bliski istok RSF-a. Iz ove organizacije zahtijevaju hitno oslobađanje pritvorenih novinara i ukidanje svih ograničenja na informacije u Iranu, “pravo koje je u ovom trenutku krize važnije nego ikada”, kako ističu. 
 
Protesti širom Irana rasplamsali su se nakon što je 22-godišnja Mahsa Amini umrla16. septembra. Ona je uhapšena zbog kršenja konzervativnog zakona o odijevanju u zemlji. Ističe se kako je hidžab navodno nosila na “neprikladan” način. Aktivisti su rekli da je Amini zadobila smrtonosni udarac u glavu, dok su zvaničnici to demantovali. Policija i dalje tvrdi da je umrla prirodnom smrću, dok njena porodica sumnja da je premlaćena i mučena. 
 
Reporteri bez granica (RSF) podsjećaju na proteste iz 2019. godine koji su uslijedili nakon povećanja cijene benzina kada su iranske vlasti uhapsile 23 novinara.
 
Takođe, naglašavaju i da se Iran na RSF-ovom Svjetskom indeksu slobode medija nalazi na 178. mjestu od 180 zemalja.
 
Izvor: CPJ, IFJ, RSF
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.