Tri novinarke iz Irana koje se nalaze u zatvoru nagrađene nagradom UNESCO/Guillermo Cano

Tri novinarke iz Irana koje se nalaze u zatvoru nagrađene nagradom UNESCO/Guillermo Cano

Tri novinarke iz Irana koje se nalaze u zatvoru nagrađene nagradom UNESCO/Guillermo Cano

Svjetska nagrada za slobodu medija UNESCO/Guillermo Cano za 2023. godinu.

foto: UNESCO

Niloofar Hamedi, Elaheh Mohammadi i Narges Mohammadi dobitnice su Svjetske nagrade za slobodu medija UNESCO/Guillermo Cano za 2023. godinu, po odluci međunarodnog žirija medijskih profesionalaca, objavio je UNESCO.

Ceremonija dodjele nagrada održana je 2. maja u New Yorku.

“Sada je više nego ikad važno odati počast svim novinarkama koje su spriječene da rade svoj posao i koje se suočavaju s prijetnjama i napadima. Danas poštujemo njihovu posvećenost istini i odgovornosti”, izjavila je generalna direktorica UNESCO-a Audrey Azoulay.

“Posvećeni smo odavanju počasti hrabrom radu iranskih novinarki čije je izvještavanje dovelo do historijske revolucije predvođene ženama. Platili su veliku cijenu za svoju posvećenost izvještavanju i prenošenju istine. I zbog toga smo posvećeni u odavanju počasti njima i osiguravanju toga da njihovi glasovi nastave odjekivati širom svijeta sve dok ne budu sigurni i slobodni”, kazala je Zainab Salbi, predsjednica međunarodnog žirija medijskih profesionalaca.

Niloofar Hamedi novinarka je vodeće reformističke dnevne novine Shargh. Ona je objavila vijest o smrti 22-godišnje Mahse Amini nakon policijskog pritvora 16. septembra 2022. Zatvorena je u samicu u iranskom zatvoru Evin od septembra 2022. godine.

Elaheh Mohammadi novinarka je reformističke novine Ham-Mihan, izvještavajući o socijalnim pitanjima i rodnoj ravnopravnosti. Izvijestila je o sahrani Mahse Amini, a od septembra 2022. je takođe zatočena u zatvoru Evin.

Narges Mohammadi je dugi niz godina radila kao novinarka za nekoliko novina, a i zamjenica je direktora organizacije civilnog društva Defenders of Human Rights Center (DHRC). Trenutno izdržava kaznu od 16 godina zatvora u zatvoru Evin. Nastavila je da izvještava iz zatvora, a intervjuisala je i druge zatvorenice. Ovi intervjui su uključeni u njenu knjigu “Bijelo mučenje”. Dobitnica je nagrade za hrabrost Reportera bez granica (RSF) 2022. godine.

Niloofar Hamedi i Elaheh Mohammadi dobitnice su i međunarodne nagrade za slobodu medija 2023. koju su dodijelili Kanadski novinari za slobodno izražavanje (CJFE) i nagrade Louis M. Lyons za savjest i integritet u novinarstvu 2023. godine. Proglašene su za dvije od 100 najuticajnijih ljudi časopisa Time 2023.

Na globalnom nivou, podsjeća UNESCO, novinarke i medijske radnice suočavaju se sa sve većim napadima i prijetnjama. Rodno zasnovano nasilje kojem su izložene uključuje stigmatizaciju, govor mržnje, trolovanje, fizički napad, silovanje, pa čak i ubistvo. UNESCO dodaje da se zalaže za sigurnost novinarki i sarađuje sa partnerima kako bi identifikovao i implementirao dobre prakse i podijelio preporuke sa svim stranama uključenim u suzbijanje napada na novinarke, što je, kako su naveli, priznato brojnim rezolucijama UN-a.

UNESCO je 2021. objavio studiju The Chilling o globalnim trendovima u online nasilju nad novinarkama, koja je pokazala razmjere napada na novinarke i uticaj na njihov rad i slobodu medija u cjelini. Organizacija dodaje da radi s partnerima na razvoju praktičnih alata za novinare, menadžere i redakcije kako bi odgovorili na zlostavljanje. 

Svjetska nagrada za slobodu medija UNESCO/Guillermo Cano osnovana je 1997. godine i odaje počast osobi, organizaciji ili instituciji koja je dala izuzetan doprinos odbrani i/ili promociji slobode medija bilo gdje u svijetu, posebno kada je to postignuto pod opasnošću. To je jedina takva nagrada koja se dodjeljuje novinarima u okviru sistema UN.

Guillermo Cano Isaza kolumbijski je novinar koji je ubijen ispred redakcije svojih novina El Espectador u Bogoti 17. decembra 1986. godine.

Krajem marta Reporteri bez granica (RSF) javili su da je više od 70 novinara uhapšeno u Iranu od početka protesta 16. septembra 2022. koji su uslijedili nakon što je Amini preminula, a 16 od njih 70 se i dalje nalaze u pritvoru.

Islamska Republika Iran je, kako navode iz RSF, jedna od najrepresivnijih režima na svijetu, koja je pojačala uznemiravanje novinara/ki u posljednjih šest mjeseci u pokušaju da ih ušutka. Dodaju da ukupan broj novinara/ki koji su trenutno zatvoreni u Iranu iznosi 27. Većina novinara je prestrašena, iscrpljena i očajna, piše RSF, ali da, zahvaljujući nepokolebljivom otporu pojedinih, vijesti i informacije i dalje kruže, kako u zemlji tako i u inozemstvu.

Izvor: UNESCO

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.