CPJ uputio poziv Iranu da oslobodi pritvorene novinare

CPJ uputio poziv Iranu da oslobodi pritvorene novinare

CPJ uputio poziv Iranu da oslobodi pritvorene novinare

U Iranu uhapšen najmanje 51 novinar od početka protesta u zemlji nakon smrti Mahse Amini.
 
foto: Screenshot / Twitter
 
Komitet za zaštitu novinara (CPJ) u utorak je ponovio svoj poziv Iranu da pusti sve novinare koji su u zatvoru u toj zemlji, od kojih je najmanje 37 pritvoreno u proteklih šest sedmica tokom antivladinih protesta. Komitet je pozvao i Vijeće sigurnosti UN-a da Iran pozove na odgovornost implementacijom istražnih mehanizama za dokumentovanje navodnih kršenja ljudskih prava koje čini iranska vlada.
 
Prema navodima CPJ-a, u Iranu je uhapšen najmanje 51 novinar od početka protesta koji su počeli sredinom septembra nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini. Ona je preminula nakon što je uhapsila policija za moral zbog navodnog kršenja zakona o odijevanju u toj zemlji. Od 51. novinara, na slobodu je uz kauciju pušteno njih 14, navodi CPJ.
 
“Iranske vlasti treba odmah i bezuslovno da oslobode sve pritvorene novinare”, izjavila je predsjednica CPJ Jodie Ginsberg.
 
CPJ podsjeća i da su iranske vlasti 28. oktobra objavile saopštenje u kojem se navodi da su dvije novinarke, Niloofar Hamedi i Elahe Mohammadi, koje su otkrile priču o smrti Amini, optužene da su špijunirale za Obavještajnu agenciju Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i da su one “primarni izvori vijesti za strane medije”.
 
Udruženje novinara Irana komentarisalo je optužbe protiv dvije novinarke te su u saopštenju od 29. oktobra naveli da ono što su “iranske vlasti nazvali kao dokaz za svoje optužbe je tačna definicija profesionalne dužnosti novinara”.
 
Hamedi i Mohammadi suočene su sa smrtnom kaznom ako budu zvanično optužene i osuđene za špijunažu, dodaje CPJ ističući da su novinarke bile u ozloglašenom iranskom zatvoru Evin od kraja septembra. 
 
Izvor: CPJ
___
 

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.