Odgovor na rat u Gazi: Otvoren regionalni centar za medije u Bejrutu

Odgovor na rat u Gazi: Otvoren regionalni centar za slobodu medija u Bejrutu

Odgovor na rat u Gazi: Otvoren regionalni centar za medije u Bejrutu

Reporteri bez granica otvorili centar u Bejrutu posvećen podršci novinarima koji prate rat u Gazi

foto: Robin Grassi / RSF

Kako bi novinarima i medijima koji prate i izvještavaju o ratu u Gazi pružili opremu, pomoć i resurse koji su im potrebni da što sigurnije obavljaju svoj posao, Reporteri bez granica (RSF) su 21. marta otvorili regionalni centar za slobodu medija u glavnom gradu Libana Bejrutu.

“Postoji jasna i hitna potreba da se podrži palestinsko novinarstvo i pravo na informacije širom Bliskog istoka, posebno u dijelovima regije koji su najviše pogođeni ratom u Gazi. Oslanjajući se na naše iskustvo u Ukrajini, gdje smo otvorili dva centra za slobodu medija tokom rata, RSF pokreće regionalni centar u Bejrutu posvećen podršci novinarima”, izjavila je Rebecca Vincent, direktorica RSF kampanje.

Centar će, kako je dodala, obezbijediti prostor i osnovne usluge za jačanje sigurnosti novinara koji rade u regionu i za odbranu slobodu medija.

Centar u Bejrutu, regionalni centar za medije na Bliskom istoku, opremljen je pristupom internetu, a novinari će imati priliku da tamo rade ukoliko to žele. Navedeno je da će RSF i njegovi lokalni partneri ponuditi obuku iz fizičke i digitalne sigurnosti, posebno za one koji žele putovati u Palestinu.

Takođe, pored navedenog, u centru će biti obezbijeđen pristup psihološkoj podršci i pravnoj pomoći, kao i zaštitna oprema za pokrivanje opasnih područja (pancirke, šljemovi, kompleti prve pomoći...).

Ova inicijativa je uslijedila nakon otvaranja dva centra u Ukrajini nakon što je Rusija izvršila invaziju 2022. godine na tu zemlju, navodi RSF u saopštenju. Dodaje se da je otvaranje centra u Bejrutu istaklo da je RSF stalno posvećen pomaganju medijskim profesionalcima da odgovore na specifične izazove s kojima se suočavaju.

Bejrutski centar će nastaviti rad RSF-a u podršci novinarima u regionu od početka rata 7. oktobra. Podsjeća se da je RSF uz pomoć lokalnog partnera, Arapskih reportera za istraživačko novinarstvo (ARIJ), postavio radne prostore u Gazi za korištenje novinarima i opskrbio novinare iz Gaze profesionalnom opremom i osnovnim proizvodima za preživljavanje.

Za postavljanje centra za slobodu medija u Bejrutu, RSF je udružio snage sa Fondacijom Samir Kassir, dugogodišnjim partnerom koji radi na medijskim i kulturnim slobodama u Libanu i ostatku arapskog svijeta. Kako bi mogao doći do što većeg broja novinara, RSF će imati podršku i regionalnih organizacija kao što je ARIJ, kao i podršku Filastinyat, ženske novinarske organizacije sa sjedištem u Ramallahu.

Izvor: RSF

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.