Apel palestinskih novinara svijetu

Apel palestinskih novinara svijetu

Apel palestinskih novinara svijetu

“Ne možemo dozvoliti da svijet skrene pogled dok se zločini nastavljaju”.

foto: Screenshot YouTube / IFJ

Predsjednik Palestinskog novinarskog sindikata Nasser Abu Baker je uputio apel da se pomogne novinarima i medijskim radnicima koji se nalaze u Gazi, a video njegovog apela je objavila Međunarodna federacija novinara (IFJ).

“Očajnički trebamo da podržimo naše kolege u Gazi, od kojih je većina izgubila svoje domove i od kojih su mnogi izgubili porodicu. Potrebna im je vaša solidarnost i pomoć da nastave da izvještavaju o zločinima koje su danonoćno trpjeli ljudi u Gazi”, kazao je između ostalog Baker u videu u kojem se obraća novinarskim organizacijama širom svijeta.

Baker je predsjednik Palestinskog novinarskog sindikata (PJS), sindikata kojem pripada oko 80 posto palestinskih novinara, a kako piše IFJ. Od 7. oktobra, potpredsjednik PJS-a Tahseen al-Astall dijeli pomoć 1.000 novinara koji trenutno izvještavaju iz Pojasa Gaze.

“Više od mjesec dana novinari iz Gaze pričaju svijetu priču, a nažalost mnogi su također postali priča: 35 novinara je ubijeno od izraelskih bombi i metaka od 7. oktobra”, rekao je Baker u videu objavljenom 20. novembra.

Od kad je snimljen video do danas, broj ubijenih novinara je porastao. Prema evidenciji IFJ-a, do 27. novembra ubijen je najmanje 51 palestinski novinar, četiri izraelska i tri libanska medijska radnika. Kompletna lista stradalih medijskih radnika dostupna je na ovom linku.

“Izrael ne želi da svijet vidi njihove ratne zločine što znači da palestinski novinari koji izvještavaju u realnom vremenu o tome šta se dešava su prijetnja njihovoj vojnoj kampanji i njihovoj nekažnjivosti”, kazao je također Baker u svome apelu.

Rekao je i da “ne možemo dozvoliti da svijet skrene pogled dok se zločini nastavljaju”, te da samo novinari stoje između istine i potpune blokade medija.

Pomoć koja je do sada podijeljena, kako ističe IFJ, uključuje pakete prve pomoći za povrede od eksplozije i pakete baterija za punjenje opreme, što je, kako navode, posebno bitno s obzirom na nestanak struje u Gazi.

Baker, koji živi na Zapadnoj obali, ohrabruje sve koji žele pomoći novinarima u Gazi da doprinesu Međunarodnom sigurnosnom fondu IFJ-a, koji će proslijediti donacije direktno PJS-u.

Šatori i oprema za spavanje su također prioritet, dodaje IFJ. Napominju da rade s UNESCO-om na pronalaženju načina za transport takve robe preko prelaza Rafah.

IFJ-ov Međunarodni sigurnosni fond osnovan je u januaru 1992. godine i pruža spas medijskim radnicima širom svijeta koji doživljavaju nasilje, prijetnje i povrede kao rezultat posla koji obavljaju.

Fond je jedinstven jer je, kako piše IFJ, jedini globalni fond za pomoć novinarima, koji se uglavnom finansira donacijama pojedinačnih novinara i novinarskih organizacija. Ne prima sredstva od vlada ili korporativnih sponzora. Fond pruža humanitarnu pomoć i solidarnost novinarima i medijskim profesionalcima svuda, bez obzira da li su članovi sindikata IFJ ili ne. Sve donacije Fondu će se koristiti za pomoć novinarima u Gazi, osim ako donatori ne odrede drugačije, navedeno je na stranici IFJ-a.

Radeći preko podružnica, IFJ je, kako je navedeno na stranici, jedino međunarodno tijelo koje pruža pomoć putem vlastitih novinarskih organizacija.

Izvor: IFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.