Njemački komičar pred sudom zbog šale o Erdoganu

Njemački komičar pred sudom zbog šale o Erdoganu

Njemački komičar pred sudom zbog šale o Erdoganu

Njemačka kancelarka Angela Merkel na meti je kritika nakon što je dozvolila podizanje optužnice protiv komičara Jana Böhmermanna, koji je u televizijskom programu pročitao pjesmu uvredljivu za turskog predsjednika.

Foto: Jonas Rogowski, CC BY-SA 3.0,

Pozitivan odgovor na zahtjev turske vlade za tužbu protiv njemačkog komičara Jana Böhmermanna dovela je kancelarku Angelu Merkel na metu kritika članova kabineta i medijske zajednice i pokrenula javnu debatu o slobodi govora u Njemačkoj.

Böhmermann je prošlog mjeseca u televizijskom programu ZDF-a pročitao satiričnu pjesmu posvećenu turskom predsjedniku Erdoganu, u kojem ga optužuje da ‘opresira manjine, šuta Kurde i šamara kršćane".

Erdoganova vlada na nastup je reagovala tražeći podizanje tužbe protiv Böhmermanna, što je, zahvaljujući malo poznatoj odredbi njemačkog zakona koja brani uvrede na račun stranih državnika, i odobreno.

Merkel je odluku opravdala rekavši da su odluke o liniji između ličnih sloboda i slobode govora domen suda, a ne vlada, no najavljeno je da će biti poduzeti koraci da se sporni član 103, koji je omogućio tužbu, u naredne dvije godine izbriše iz zakona.

Organizacije za zaštitu slobode izražavanja burno su reagovale na objavu tužbe, prema kojoj bi Böhmermann za sporni skeč mogao dobiti i do tri godine zatvora.

“Šokantno je da predsjednik jedne države može tražiti sudski postupak protiv građanina druge države zbog slobodnog izražavanja. Niko - a posebno predsjednici država - nema pravo da ne bude uvrijeđen. Ukoliko gospodin Bohmermann bude osuđen, posljedice za slobodu govora širom svijeta biće izuzetno teške", smatra Jodie Ginsberg iz organizacije Index on Censorship.

Izvor: Guardian, Al Jazeera, Index on Censorship