Can Dündar: Erdoganov režim raširio strah među novinarima

Can Dündar: Erdoganov režim raširio strah među novinarima

Can Dündar: Erdoganov režim raširio strah među novinarima

Urednik turskog lista Cumhuriyet, Can Dündar, koji je prošle sedmice pušten na slobodu nakon tromjesečnog pritvora, osudio je "klimu straha koju je Erdoganov režim raširio među novinarima".
 
Foto: PEN
 
Can Dündar, novinar kojem prijete optužbe za odavanje državne tajne u svrhu špijunaže, javnosti se obratio na prvoj press konferenciji koju je održao nakon izlaska iz pritvora.
 
"Mi smo novinari, a ne državni službenici. Naša dužnost je informisati javnost što uključuje i informisanje o nelegalnim radnjama vlade", izjavio je Dündar.
 
"Ukoliko ste novinar u Turskoj, otići u zatvor će biti dio vašeg plana za karijeru", dodao je urednik jednog od najznačajnijih listova u toj zemlji.
 
Generalni sekretar Reportera bez granica, Christophe Deloire, koji je, također, učestvovao na press konferenciji, pozdravio je hrabrost turskog Ustavnog suda da donese odluku o nelegalnom zadržavanju u pritvoru Dundara i njegovog kolege Erdema Güla.
 
"Da, međunarodni pritisak je efektan. Za milione ljudi u Turskoj i drugdje, Can Dündar sada predstavlja simbol same svrhe novinarstva", rekao je Deloire, koji je, također, kritikovao javnu izjavu predsjednika Erdogana o tome kako ne poštuje ovakvu odluku Ustavnog suda.
 
"Odmah nakon prvog saslušanja, bacit ćemo svjetlo na zločine države", izjavio je Dündar, i dodao kako optuženi novinari "neće braniti sebe, nego će na sudu izložiti državne zločine".
 
Canu Dündaru i Erdemu Gülu prijeti doživotna kazna zatvora zbog optužbi za špijunažu, jer su publicirali seriju tekstova o oružanom snabdijevanju islamista u Siriju.
 
Optužbe i hapšenja izazvali su snažne reakcije udruženja za zaštitu medijskih radnika i slobode govora, a Evropska federacija novinara traži ukidanje svih optužbi protiv novinara Cumhuriyeta i puštanje na slobodu ostalih 30 novinara koji su trenutno u turskim zatvorima.
 
Prema Indeksu slobode medija, Turska se nalazi na 149. mjestu od ukupno 180 rangiranih zemalja.
 
Izvori: RSF, AFP