Nakon tri godine pritvora novinarka uputila pismo javnosti

Novinarkino pismo nakon tri godine zatvora: Nedostaju mi djeca, drvo nisam vidjela tri godine

Nakon tri godine pritvora novinarka uputila pismo javnosti

"Ljubavno pismo za 25 miliona ljudi".

foto: CGTN

Australijska novinarka Cheng Lei prvi put se nakon tri godine koje provodi u pritvoru obratila javnosti, piše BBC.

"Nedostaje mi sunce. U mojoj ćeliji sunčeva svjetlost sija kroz prozor, ali mogu stajati u njoj samo deset sati godišnje", kazala je ovog vikenda Cheng Lei u otvorenom pismu upućenom građanima Australije, kojeg je diktirala diplomatama koji s njom razgovaraju svakog mjeseca.

"Ne mogu da vjerujem da sam izbjegavala sunce dok sam živjela u Australiji. Vjerovatno će padati kiša prve dvije sedmice kada se vratim u Melbourne", navela je ona, dodajući da drvo nije vidjela tri godine.

Reporterka koja pokriva finansijsku industriju je radila za kineski državni medij, televizijsku stanicu na engleskom jeziku CGTN kada je uhvaćena i nakon čega je prvih šest mjeseci pritvora provela u samici bez optužnice.

U martu prošle godine suđeno joj je u tajnosti i čekala je godinu i četiri mjeseca na izricanje kazne.

Ambasador Australije u Kini Graham Fletcher pokušao je, kako piše BBC, da uđe u sud kako bi prisustvovao suđenju.

Čak ni njena porodica, dodaje BBC, ne zna za šta je optužena, osim što se navodi da se radi o prenošenju "državnih tajni".

U Kini, ono što predstavlja državnu tajnu je, navodi BBC, nejasan koncept i može uključivati sve što vlada smatra osjetljivim.

BBC piše da su postojale neke spekulacije da je izricanje presude Cheng odgođeno kako bi se njen slučaj mogao iskoristiti kao pregovarački instrument u odnosima kineske vlade sa Australijom.

Australijski premijer Anthony Albanese pozvan je u Peking da se sastane sa kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, međutim, on je pod velikim pritiskom gdje mu u njegovoj zemlji govore da ne krene na put dok Cheng i njen kolega iz Australije Yang Hengjun ne budu pušteni na slobodu.

Novinarkino pismo je, prenosi BBC, ispunjeno nostalgijom za njenim životom u Australiji, zemlji u koju je njena porodica emigrirala iz kineske provincije Hunan kada je imala deset godina.

"Prvi put sam 1987. kampovala sa svojom porodicom, a moj otac je vozio auto od 700 dolara", rekla je ona.

"Proživljavam svaku šetnju po bujnom putu, rijeku, jezero, plažu s kupanjem i piknicima s psihodeličnim zalascima sunca, nebo obasjano zvijezdama i tihu i tajnu simfoniju grmlja", navodi se u njenom pismu.

U pismu kojeg opisuje "ljubavnim za 25 miliona ljudi", Cheng je kazala da se podjednako sjeća ljubaznosti stranaca i prijatelja i da su joj se sjećanja na takvu ljubaznost sada vratila dok je iza rešetaka.

Rekla je da joj nedostaje morska so, crni humor, tropi Queenslanda i beskrajno plavo nebo zapadne Australije, kao i pijesak između nožnih prstiju.

Na kraju njenog pisma piše da joj najviše nedostaju njena djeca, koja, kako ističe Guardian, sada imaju 12 i 14 godina, i žive sa bakom u Viktoriji i nije im dozvoljen redovan kontakt sa Cheng.

Izvor: BBC, Guardian

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.