Kina nastavlja hapšenje online novinara

Kina nastavlja hapšenje online novinara

Kina nastavlja hapšenje online novinara

Hapšenje urednika web stranice Civil Rights & Livelihood Watch posljednji je u nizu pokušaja kineske vlasti da se obračuna s online novinarima.
 
Foto: Pixabay
 
Liu Feiyue, urednik i osnivač web stranice posvećene ljudskim pravima, uhapšen je u kineskoj provinciji Hubei zbog optužbi za podrivanje državne moći.
 
Feiyue je i ranije bio izložen policijskom uznemiravanju i nadgledanju, a tokom osjetljivih državnih događaja bio je hapšen ili smješten u kućni pritvor.
 
Kineska vlada često koristi optužbe za podrivanje državne moći kako bi se obračunala s novinarima i piscima u toj zemlji. Maksimalna kazna za ovaj zločin je doživotni zatvor.
 
U posljednje vrijeme, Kina intenzivno progoni online novinare koji izvještavaju u povredama ljudskih prava i protestima. U junu, novinari Lu Yuyu i Li Tingyu uhapšeni su jer su izvještavali o protestima na društvenim mrežama. 
 
Saradnik web stranice 64tianwang, Wang Jing, u aprilu je osuđen na skoro pet godina zatvora zbog "izazivanja problema". Osnivač stranice, Huang Qi, nekoliko puta je hapšen tokom posljednjih mjeseci, a policija je u oktobru pretražila i njegovu kuću.
 
Izvori: CPJ, HKFP