Kineski novinar, priveden 2022., optužen za špijunažu

Kineski novinar, priveden 2022., optužen za špijunažu

Kineski novinar, priveden 2022., optužen za špijunažu

Dongu Yuyuu prijeti kazna zatvora viša od deset godina.

foto: Nieman / Harvard

Kineski novinar Dong Yuyu, koji je radio u jednom od najvećih državnih medija u Kini, priveden je pod optužbom za špijunažu, saopštila je njegova porodica.

Priveden je u februaru 2022. dok je bio u restoranu hotela u Pekingu gdje se sastao sa japanskim diplomatom, kaže njegova porodica u saopštenju. Priveden je bio i diplomata, što je izazvalo snažan protest japanskog ministarstva vanjskih poslova, kako se dodaje, ali je diplomata pušten nakon nekoliko sati.

Yuyuova porodica je u tajnosti držala njegovo pritvaranje u nadi da će, kako piše, biti oslobođen, sve do prošlog mjeseca kada im je rečeno da će njegov slučaj ići na suđenje, bez navođenja datuma.

Yuyu, zamjenik šefa uredništva Guangming Daily, redovno se sastajao sa stranim novinarima i diplomatama kako bi pomogao u razumijevanju globalnih trendova, ali su kineske vlasti, kako navodi Voice of America (VOA), njegove kontakte sa stranim diplomatama smatrale dokazom špijuniranja, navodi se u saopštenju porodice.

Yuyu je posljednji u nizu liberalnih kineskih glasova koje je vlada, dodaje VOA, optužila da su povezani sa "stranim uplitanjem".

Prema riječima njegove porodice, pisao je članke u korist nezavisnog pravnog sistema. Dobio je Nieman stipendiju na Univerzitetu Harvard 2006-2007., te je postao gostujući saradnik na Univerzitetu Keio u Japanu 2010. Četiri godine kasnije radio je kao gostujući profesor na Univerzitetu Hokkaido u Japanu.

Istraga partijskih vlasti u Kini je 2017. godine navodno pokazala da su neki od njegovih članaka bili "antisocijalistički" i prijećeno mu je degradacijom, kako kaže njegova porodica.

VOA podsjeća da se za optužbe za špijunažu u Kini mogu dobiti zatvorske kazne više od deset godina.

Kineski pravosudni sistem, piše Guardian, ima stopu osuđujućih presuda veću od 99 posto, uz gotovo nikakvu transparentnost za slučajeve vezane za nacionalnu sigurnost.

Yuyuov slučaj privukao je međunarodnu pažnju, a Nacionalni klub za medije u Washingtonu u ponedjeljak je objavio saopštenje u kojem upućuje poziv za njegovo oslobađanje.

"Ljudi kojima se sudi za špijunažu u Kini su gotovo uvijek osuđeni, a tipična kazna je 10 godina", piše u saopštenju. "Yuyu nije vidio svoju porodicu otkako je pritvoren i dozvoljeno mu je da se lično sretne sa svojim advokatom", dodaje se.

Više od 60 ljudi, uključujući istaknute strane novinare i akademike, napisali su otvoreno pismo kojim se poziva kineska vlada da preispita optužbe protiv novinara, navodeći da se sastanci sa stranim diplomatama i novinarima ne smiju smatrati kao dokaz špijunaže.

"Ko bi želio da dođe u Kinu da se sastane sa kineskim novinarima, akademicima ili diplomatama ako se ovi sastanci mogu iskoristiti kao dokaz da kineska strana vrši špijunažu?", napisali su.

U utorak je portparolka kineskog Ministarstva vanjskih poslova Mao Ning kazala da ne zna pojedinosti Yuyuovog slučaja, dok je japanski ministar vanjskih poslova Yoshimasa Hayashi odbio komentarisati navedeni slučaj, navodeći osjetljivost tog pitanja.

Rastući autoritarizam kineske vladajuće Komunističke partije, kako piše Guardian, donio je daleko opasnije okruženje za liberalne mislioce, advokate i radnike civilnog društva. Očekuje se da će kineski parlament u srijedu usvojiti amandmane na zakone o špijunaži, proširujući ovlaštenja vlasti.

Iris Hsu, kineska predstavnica Komiteta za zaštitu novinara (CPJ), rekla je da je krivično gonjenje Yuyua "apsurdno i okrutno". "Razgovor sa stranim diplomatama je ključan za novinare koji prate međunarodne vijesti", navela je.

CPJ je napomenuo da se Kina nalazi na drugom mjestu od svih država svijeta koja najviše zatvara novinare. Dodaje se da je najmanje 48 novinara zatvoreno od 1. decembra 2022. Hsu kaže da Yuyu nije ubrojan u tu cifru jer u to vrijeme nisu znali da je pritvoren. Istraživanja Reportera bez granica (RSF) posljednjih godina navode da je više od 100 novinara u Kini iza rešetaka.

Izvor: VOA, Guardian

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.