Kina zabranila prikazivanje homoseksualnih parova na televiziji

Kina zabranila prikazivanje homseksualnih parova na televiziji

Kina zabranila prikazivanje homoseksualnih parova na televiziji

Novi set televizijskih pravila, kineskog državnog medijskog regulatora, ograničava prikazivanje vulgarnih i nemoralnih ponašanja, gdje ubrajaju i homoseksualnost.
 
Foto: Pixabay
 
Kineske televizijske kuće u budućnosti neće moći producirati emisije u kojima se prikazuju "abnormalni seksualni odnosi ili ponašanja" gdje uključuju "homoseksualnost ili perverziju", odlučila je Državna administracija za štampu, publikacije, radio i televiziju, SARFT, jedno od vodećih cenzorskih tijela u Kini.
 
"Televizijske emisije ne smiju prikazivati abnormalne seksualne odnose i ponašanja, kao što su incest, istospolne veze, seksualne perverzije, seksualni napadi, seksualno zlostavljanje, seksualno nasilje i tako dalje", navodi se u novom setu pravila.
 
U protekloj deceniji kinesko društvo postalo je mnogo otvorenije prema homoseksualnim osobama od mnogih drugih azijskih nacija, dok nova pravila vode tu zemlju u suprotnom pravcu.
 
Dokument od osam strana o "vulgarnom, nemoralnom i nezdravom sadržaju" objavljen je još krajem decembra, ali su kineski državni mediji o njemu počeli izvještavati tek sada.
 
U dokumentu se, također, mogu naći pravila koja zabranjuju veliki spektar medijskog sadržaja, među kojima su i oni koji bi mogli narušiti državni imidž, prikazuju raskošan životni stil, podrivaju nacionalno jedinstvo i ilustriraju feudalizam i praznovjerja.
 
Također, zabranjene su emisije u kojima se može vidjeti pojava pušenja, konzumiranja alkohola, preljube, seksualne slobode i reinkarnacije.
 
Posljednji primjer cenzure svjedoči o kampanji kineske vlade za jačanje moralnosti u Kini i preuzimanja veće kontrole nad javnim životom.
 
Prošle godine, državni cenzori povukli su 120 pjesama koje su smatrali opasnim za društvo, a dokumentarac o mladoj homoseksualnoj osobi iz Kine "Mama Rainbow", povučen je s interneta.
 
Od prošle sedmice, web serija o homoseksualnim parovima "Addiction" više nije dostupna kineskim građanima na interentu.
 
Izvori: CNN, Quartz