Mijatović: Sloboda medija prisutna je samo na papiru

Mijatović: Novinarstvo jedan od najopasnijih poslova

Mijatović: Sloboda medija prisutna je samo na papiru

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija, Dunja Mijatović, pozdravila je najavu nove forenzičke istrage u slučaju smrti novinarke Dade Vujasinović.

Mijatović je pozvala vlasti da u potpunosti istraže ovaj, ali i sve druge slučajeve ubistava novinara. "Nepihvatljivo je da 21 godinu čekamo pravdu za ubistvo Dade Vujasinović. Svaki dan u kojem ubistvo nije riješeno, predstavlja dan nekažnjivosti za naručitelje i počinitelje ubistva. Pozdravljam najave da će biti otvorena nova forenzička istraga ubistva Dade Vujasinović, kao i pravosnažnost optužnice za ubistvo Slavka Ćuruvije, koje se dogodilo prije 16 godina. Pozivam vlade država koje su članice OSCE-a da u potpunosti istraže sve napade na medije i novinare, kako bi se spriječilo stvaranje atmosfere zastrašivanja, straha i nekažnjavanja".

Govoreći o narušavanju slobode medija, Mijatović se osvrnula na Ukrajinu gdje se novinari kidnapuju, zatvaraju i zlostavljaju, Francusku, gdje je napadnuta redakcija magazina Charlie Hebdo, te Tursku, u kojoj je blokirano više hiljada sajtova uz pomoć pritisaka vlade.

"Novinarstvo je jedan od najopasnijih poslova današnjice. Novinari su meta, konstantno su izloženi prijetnjama ili sjede u zatvorima. Sloboda medija prisutna je samo na papiru, a u realnosti, nažalost, možemo vidjeti jednu veliku katastrofu", zaključila je Mijatović.

Izvor: OSCE, NUNS, UNS