14 godina od ubistva Slavka Ćuruvije

14 godina od ubistva Slavka Ćuruvije

Foto: Blic Online

Na današnji dan prije 14 godina, ubijen je novinar i vlasnik lista Dnevni telegraf, Slavko Ćuruvija. Ubice do danas nisu otkrivene.

Tim povodom Nezavisno udruženje novinara Srbije i Udruženje novinara Srbije, prijatelji i poštovaoci djela Slavka Ćuruvije, odali su počast i položili vijence na spomen obilježje u Svetogorskoj ulici u kojoj je stanovao i u kojoj je takođe ubijen. 

Novinar i vlasnik lista Dnevni telegraf i magazina Evropljanin, ubijen je 11.04. 1999. godine na Uskrs, za vrijeme bombardovanja, sa sedamnaest metaka ispaljenih u leđa. Dva dana prije ubistva "Politika ekspres" je objavila tekst pod naslovom "Ćuruvija dočekao bombe" u kome je označen kao izdajnik. Veče  prije ubistva tekst je pročitan na drugom Dnevniku RTS-a i ovaj tekst mnogi smatraju za svojevrsnu presudu Ćuruviji. 

Početkom ove godine Vlada Srbije donijela je odluku o formiranju komisije za ispitivanje ubistva novinara u Srbiji. Cilj rada komisije bit će da se utvrde razlozi zašto prethodne istrage o ubistvima Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića nisu bije uspješne, kao i da se postave osnove za vođenje budućih istraga o ubistvima novinara. 

Izvor: NUNSB92IPI