Međunarodni institut za štampu pružio podršku redakciji KRIK-a

Međunarodni institut za štampu pružio podršku redakciji KRIK-a

Međunarodni institut za štampu pružio podršku redakciji KRIK-a

Redakcija KRIK-a suočava se sa sve većim brojem SLAPP tužbi.

foto: IPI / Facebook

Međunarodni institut za štampu (IPI)  iskazao je podršku Mreži za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) u Srbiji, koja se, kako navode, suočava sa sve većim brojem tužbi za klevetu i štetnim sudskim presudama.

Posljednjih godina njihova istraživanja koja su povazala nekoliko ministara sa korupcijskim aferama, kako navodi IPI, uznemirila su vladu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i izazvala gnjev vladajuće stranke i njenih saveznika.

To je, navodi IPI, dovelo do velikog broja strateških tužbi protiv učešća javnosti (SLAPP), odnosno građanskih i krivičnih tužbi za klevetu čiji je cilj zastrašivanje medija i iscrpljivanje njihovih finansijskih sredstava i oduzimanje njihovog vremena.

Osim tužbi, kojih trenutno ima više nego novinara u KRIK-u, posljednjih godina glavni urednik i novinari suočili su se sa prijetnjama smrću, provalama u njihove domove,  i koordinisanim klevetanjem tabloida čiji su vlasnici bliski vladajućim strukturama, navodi IPI.

Zadnjom presudom sudija Višeg suda u Beogradu Slobodan Keranović osudio je novinare KRIK-a zbog teksta u kome su objavili da je protiv redakcije podneseno više SLAPP tužbi, uključujući i onu koju su podnijeli rukovodioci policijske Jedinice za zaštitu svjedoka. Ova presuda je prvostepena i KRIK je na nju uložio žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

„IPI i naša globalna mreža su uznemireni ovom presudom. Činjenica da profesionalni medij može biti osuđen samo za iznošenje mišljenja da je bio na meti SLAPP tužbi predstavlja novi nivo apsurda. IPI se nada da će ova apsurdna odluka biti poništena u žalbenom postupku“, naveli su.

Za razliku od drugih evropskih zemalja u kojima SLAPP tužbe najčešće budu odbačene nakon skupog i dugotrajnog pravnog procesa, navodi IPI, u Srbiji je KRIK ranije gubio te postupke.

„IPI i naši partneri su ranije izrazili zabrinutost zbog ovakvih odluka koje postavljaju ozbiljna pitanja o nezavisnosti pravosudnog sistema u Srbiji i predstavljaju veliku prijetnju slobodi medija“, navodi se u saopštenju.

Srbija je, kako navode, i dalje jedna od najgorih zemalja u Evropi kada je riječ o SLAPP tužbama, a broj zabilježenih slučajeva je u porastu.

IPI vjeruje da je cilj ovih tužbi pritisak u cilju izolovanja KRIK-a i njihove važne nadzorne istraživačke uloge. „Ovo se ne može dozvoliti. IPI poziva na obnovu podrške misiji KRIK-a od međunarodne zajednice, kao i od evropskih novinarskih zajednica i zajednica za slobodu štampe“, naveli su.

Izvor: IPI

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.