Međunarodne medijske organizacije ponovo u posjeti Hrvatskoj zbog napada i pritisaka na novinare

Međunarodne medijske organizacije ponovo u posjeti Hrvatskoj

Međunarodne medijske organizacije ponovo u posjeti Hrvatskoj zbog napada i pritisaka na novinare

Međunarodne organizacije za zaštitu sloboda medija polovinom januara ponovo dolaze u Hrvatsku zbog napada i pritisaka na novinare i zabrinjavajućeg stanja u medijima te zemlje.
 
Foto: Pixabay
 
Misija predstavnika Medijske organizacije jugoistočne Evrope (SEEMO), Evropske federacije novinara (EFJ), Reportera bez granica (RSF), Evropskog centra za slobodu tiska i medija (ECPMF), Evropske radiodifuzijske unije (EBU) i Udruga evropskih novinara (AEJ) 15. januara po drugi put dolazi u posjet Hrvatskoj čime ta zemlja postaje jedina zemlja članica Evropske unije u koju već drugi put u nepune dvije godine dolazi međunarodna strukovna misija zabrinuta zbog gušenja slobode medija i pritisaka na novinare, piše HND.
 
Misija je prvi put posjetila Hrvatsku u junu 2017. godine, nakon čega je objavila izvještaj "Croatia: Media Freedom in Turbulent Times".
 
"Nažalost, situacija se nije promijenila nabolje. Štoviše, prema svim izvještajima relevantnih organizacija koje ocjenjuju stanje slobode medija i uvjete za rad novinara u Hrvatskoj je u 2017. godini stanje dodatno pogoršano te je naša zemlja uz Bugarsku na začelju po medijskim slobodama među zemljama Europske unije", navode iz Hrvatskog novinarskog društva.
 
Predviđen je niz sastanaka s novinarima i izdavačima, i najvišim političkim predstavnicima, uključujući i predsjednicu države i premijera, kao i s predstavnicima institucija koje se bave medijskim temama.
 
Izvor: HND