EBU izražava zabrinutost budućnošću javnog servisa u Hrvatskoj

EBU izražava zabrinutost budućnošću javnog servisa u Hrvatskoj

EBU izražava zabrinutost budućnošću javnog servisa u Hrvatskoj

Evropska unija radiotelevizija (EBU) otvorenim pismom izražava zabrinutost budućnošću HRT-a nakon najavljenog smanjenja iznosa RTV takse.

EBU je uputio oštro pismo čelnicima HDZ-a i Mosta Andreju Plenkoviću i Boži Petrovu, u kojem se ukazuje na to da je najavljeno smanjenje iznosa RTV takse jednako "potkopavanju RTV servisa". Činjenicu da MOST uslovljava formiranje koalicije smanjenjem RTV takse u iznosu od 19%, EBU ošto kritikuje i navodi da takvim odlukama nije mjesto u predizbornim pregovorima nego u javnosti.

"Održivo financiranje HRT-a je ključno za zadržavanje njegove presudne uloge u društvu. Rasprava o visini iznosa RTV takse trebala bi biti javna, a ne dio koalicijskih pregovora", navodi se u saopštenju EBU-a. "EBU smatra kako je ovaj oportunistički potez pokušaj da se oslabi nezavisnost i urednička kvaliteta HRT-a koji je, kao relevantan izvor informacija, i dalje medij kojem se najviše vjeruje u Hrvatskoj", dodajući da je sa udjelom gledanosti od 28,4% HRT najuspješniji javni servis na Balkanu i da svake sedmice dolazi do 75 posto stanovništva Hrvatske.
 
Godišnja RTV pretplata u Hrvatskoj iznosi 128 eura, što je niže od prosjeka članica EBU-a, a njeno smanjivanje moglo bi ozbiljno ugroziti opstanak i kvalitet programa, kao i demokratska uloga javnog RTV servisa. "Provede li se smanjenje od 19 posto, dodatno smanjenje prihoda HRT-a neće dovesti samo do ozbiljih rezova u programu, nego bi moglo potkopati djelovanje javnog medijskog servisa u Hrvatskoj i mogućnost za slobodnu i nezavisnu raspravu što bi svaka demokratska vlast trebala štititi. Važnost adekvatnog i sigurnog financiranja javnog medijskog servisa, utvrđenog na nacionalnoj razini, je sadržano i u mnogim dokumentima Vijeća Europe. Pozivamo sve političare, nadležne institucije i buduće parlamentarne zastupnike da se suzdrže od politizacije javnog medijskog servisa i da štite vrijednosti javnog medijskog servisa u korist hrvatskog naroda', navodi se u saopštenju koje potpisuje direktorica EBU-a, Ingrid Deltenre.

Izvor: EBU, HND