LGBT medijska slika u 2014. godini

LGBT medijska slika u 2014. godini

LGBT medijska slika u 2014. godini

U četvrtak, 15. januara, u prostorijama Caffe-a  Meeting Point u Sarajevu, održana je info sesija za novinare i novinarke na kojoj je prezentiran izvještaj pod nazivom ''Ka pozitivnim praksama 2: izvještavanje medija u 2014. godini o LGBT temama u Bosni i Hercegovini''.
 
Jedna od autorica medijske analize, Sandra Zlotrg, istakla je da u 2014. godini nije zabilježen niti jedan prilog o LGBT temama u informativnim emisijama radiostanica koje su bile predmet analize. Kada je u pitanju informativni program televizijskih stanica, od ukupnog broja objavljenih priloga najviše je izvještavala Federalna televizija, potom TV1, Al Jazeera i NTV Hayat.
 
Dnevne novine koje su najviše izvještavale o LGBT temama bile su Euro Blic, Dnevni avaz, Press RS i Oslobođenje, dok se među sedmičnim listovima izdavaju Dani, Azra i magazin Start. Kao i prethodne godine, od ukupnog broja članaka u online medijima, najviše je izvještavao portal Radiosarajevo.ba, a kao ''pozitivan'' primjer istakao se portal Bljesak.info.
 
Zlotrg je istakla da je ove godine zabilježeno više priloga koji se tiču dešavanja u Bosni i Hercegovini u odnosu na dešavanja iz regije i svijeta, no naglasila je da ovaj podatak varira od medija do medija. Također, izrazila je zabrinutost da iz svijeta do nas dospijevaju samo skadalozna dešavanja, te da itekako nedostaje ozbiljnijih tema.
 
Kada je riječ o novinarima i novinarkama u BiH, ohrabruje podatak da u većem broju objava nije bilo stereotipizacije. Naglašeno je da se štampani mediji još uvijek trude održati kvalitet, jer je upravo kod njih evidentiran najveći broj pozitivnih objava o LGBT temama.
 
Publikaciju ''Ka pozitivnim praksama 2:izvještavanje medija u 2014. godini o LGBT temama u Bosni i Hercegovini'' autorica Kristine Ljevak, Lejle Huremović i Sandre Zlotrg, u izdanju Sarajevskog otvorenog centra, možete preuzeti ovdje.